Izvor: Beta

Pedeset slavonskih planinara, članova Hrvatskog planinarskog društva "Bršljan - Jankovac" iz Osijeka, osvajalo je planinske vrhove Topličkog okruga tokom uskršnjih praznika, u međunarodnoj planinarskoj akciji.

Organizator akcije i predsednik Planinarsko smučarskog kluba "Toplica" iz Prokuplja Darko Žarić rekao je danas agenciji Beta da se na Uskrs 34 planinara iz Hrvatske s kolegama iz Prokuplja uspelo do vrha planine Sokolovica "Radulovca" (1050m).

"Veliki zajednički planinarski pohod na vrhove Sokolovice i Radan planine počeli smo obilaskom Đavolje varoši i nastavili osam kilometara dugim usponom do vrha Radan planine Sokolovog visa (1370m)", rekao je Žarić.

Tokom tri dana boravka u topličkom kraju hrvatski planinari obišli su Crkvu Svetog Prokopija iz IX veka, nalazište prve metalurgije u Evropi, praistorijsko arheološko naselje u Pločniku, prvu zadužbinu Stefana Nemanje - Crkvu Svetog Nikole u Kuršumliji.

Pored toga, gosti iz Hrvatske su videli i Prolom banju, kao i jedno od najvećih čuda prirode Đavolju varoš.

Prema rečima Žarića, to je bila veoma uspešna međunarodna akcija, jedna u nizu koje je organizovao Planinarsko-skijaški klub iz Prokuplja, koja je imala međunarodni karakter."Poseban uspeh postigli smo obeležavanjem takozvane ‚Male topličke transverzale‚, dužine 105 kilometara koju čine planinske staze kroz netaknutu prirodu od Prokuplja do Kuršumlije", kaže Žarić.

On je dodao da je u narednom periodu u planu obeležavanje "Velike topličke transverzale" u dužini od 300 kilometara, kao i da je cilj svih akcija omasovljavanje planinarskog sporta, pre svega kod mladih ljudi i dece.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.