Izvor: Lonely Planet

Skoro 40 godina nakon smrti velikog glumca i 80 godina od poleta nemih filmova, “Mali lutalica” i dalje privlači pažnju ljubitelja filmova.

Foto: Insomnia Cured Here / Flickr.com

U nedelju je u Švajcarskoj otvoren muzej Čarlija Čaplina, posvećen liku i delu jednog od najpoznatijih glumaca u istoriji kinematografije.

Čaplinu, koji je pre 127 godina rođen u Engleskoj, bili su dovoljni štap i šešir, da nasmeje generacije gledalaca.

Objekat se prostire na parceli od 12 hektara, smeštenoj na Švajcarskoj rivijeri (obala Ženevskog jezera), a kulturni centar nudi bogat program, uključujući prezentacije, festivale i galeriju u kojoj su izložena grafička dela.

Čaplin nije bio samo glumac – kao čovek koji se bavio svim nivoima proizvodnje filma, uključujući režiranje, produkciju i pisanje scenarija, uneo je velike izmene u postojeće filmske koncepte njegovog vremena.

Renomirani kritičar Džejms Ejdži navodi da je u eri pre Čaplina publika bila srećna kada bi na filmu videla skeč ili dva.

“Kada je Čaplin stupio na scenu, publika se smejala gotovo svake sekunde”, rekao je Ejdži.

Upravo to , kao i jednostavnost njegovog lika, doneli su Čaplinu planetarnu popularnost i učinili ga omiljenim junakom nemih filmova.

Objekat se prostire na parceli od 12 hektara, smeštenoj na Švajcarskoj rivijeri (obala Ženevskog jezera), a kulturni centar nudi bogat program, ukljuèujuæi prezentacije, festivale i galeriju u kojoj su izložena grafièka dela.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.