Izvor: A. Krsmanoviæ

Autor: {"id":331269,"id_news":1096461,"name":"","surname":"A. Krsmanovi\u00e6"}

Država je konačno odlučila da pomogne turističkim agencijama koje dovode strane turiste, jer mogu da se prijave i dobiju novčani podsticaj, pišu “Večernje novosti”.

Još 9. januara stupila je na snagu Uredba o podsticaju receptivnog turizma, pa agencije koje u našu zemlju dovode strane turiste za grupu od 15 ljudi (koja u Srbiji boravi najmanje tri dana) mogu da dobiju od 10 do 15 evra po gostu.

“Za podsticaj je izdvojeno 120 miliona dinara i nadamo se da će sve biti podeljeno “, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA. “Ovo je prvi put da država dodeljuje novac agencijama koje će moći da se prijave tek po ostvarenom prometu. Naredne godine će se, posle ovogodišnjeg iskustva, možda napraviti novi uslovi.”

Dakle, kada agencije dovedu najmanje 15 stranih gostiju koji ostvare minimum tri noćenja u kategorisanom objektu (hotelu, apartmanu, seoskom domaćinstvu), imaju bar tri usluge (noćenje, prevoz, ručak, ulaznicu...), plate sve troškove i porez, mogu da konkurišu za državni novac. Od dana odlaska grupe rok za prijavu je 60 dana, do 20. novembra. Za podsticaj mogu da se prijave samo domaće agencije.

Sve evropske zemlje, osim Albanije i Bosne i Hercegovine, daju subvencije za dovođenje stranih gostiju. Recimo, Makedonija je davala 65 evra po turisti, ali su podsticali čarter letove za holandsko i rusko tržište. Turska i egipatska vlada plaćaju prazno mesto u čarter-letovima za boravak od najmanje sedam dana, a Hrvatska je davala novac po dovedenom gostu. U Srbiji je ovo pilot-projekat i nakon što se sumiraju ovogodišnja iskustva, uslovi će možda i biti promenjeni.

Agencije imaju najviše zamerki na uslov da turisti moraju da borave najmanje tri noći, jer statistika govori da se trenutno u proseku zadržavaju 2,1 noć. Recimo, agencija "Vekol DMC" dovede 720 "Kuonijevih" turista koji dolaze na balkansku turu, ali subvencije neće uzeti, jer u Srbiji borave samo dan-dva. Takođe, većina kongresnih turista dolazi u subotu ujutru i odlazi u nedelju uveče. Međutim, svi podržavaju odluku da subvencije dobiju samo domaće agencije, a ne strana predstavništva koja ne razumeju Srbiju, ne umeju da "istaknu vrline i pokriju mane".

“Pozdravljam odluku države da konačno podstakne dovođenje stranih turista, jer smo godinama ulagali u promociju Srbije i sada osećamo da je Vladi stalo do deviznog priliva”, kaže Tanja Bogdanov, vlasnica agencije "Vekol DMC".

“Ovaj vid turizma je rudnik blaga, ali mora mnogo da se uloži i ova privredna grana je iznedrila samo nekoliko agencija koje dovode strane goste i imaju devizni račun. Nas ugrožavaju agencije koje odvode turiste, ali još više strani turoperatori koji ovde otvore predstavništvo sa jednim zaposlenim i "kvare" destinaciju, jer ne osećaju i ne poznaju Srbiju. Nama država ne može da vrati uloženo, ali sada imamo osećaj da ono što radimo konačno neko vidi i podržava.”

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.