Izvor: B92

Tokom izgradnje metro-stanice u Beču, u samom centru grada na Trgu svetog Stefana 1973. godine otkrivena je Virgilova kapela. Ova podzemna kripta ubraja se među najbolje očuvane gotičke enterijere u Beču.

Nastala je u prvoj polovini 13. veka u ranom gotičkom stilu. Sredinom tog veka kapela je oslikana freskama i kružnim vizantijskim krstovima. Kasnije je iznad Virgilove kapele izgrađena kapela Marije Magdalene čija se osnova i danas može videti na pločniku Trga svetog Stefana. Mnoga pitanja u vezi sa Virgilovom kapelom su ostala bez odgovora. Graditelj je takođe nepoznat. Prostorije oko Virgilove kapele su od početka 14. veka imale različite namene kao što su okupljanje i molitva trgovačkih porodica i drugo.

Iz konzervatorskih razloga kapela je 2008. godine zatvorena. Restauracija je bila pravi izazov zbog vlage koja je prodirala spolja i soli koje su prouzrokovale velika oštećenja na oslikanim površinama. Za restauraciju su korišćene najsavremenije metode kako bi se ova srednjovekovna građevina sačuvala i za buduće generacije.

Otvaranje je planirano za vikend 12. i 13. decembra organizovanjem dana otvorenih vrata. U kapelu se ulazi iz metro-stanice, a u sporednim prostorijama se održava izložba koja prikazuje srednjovekovni Beč.

Za odrasle posetioce ulaz iznosi pet evra, a za decu i mlađe od 19 godina ulaz je slobodan. Svake prve nedelje u mesecu ulaz je slobodan za sve posetioce.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.