Izvor: A. Krsmanoviæ

Autor: {"id":320717,"id_news":1068373,"name":"","surname":"A. Krsmanovi\u00e6"}

Popusti za zimovanje ili letovanje od 5.000 dinara stupaju na snagu od 1. januara. Izuzetan uspeh ovogodišnje kampanje koja je trajala samo tri i po meseca, pišu Večernje novosti.

GRAĐANI Srbije moći će da podnesu zahtev za dobijanje vaučera za putovanje i odmor u Srbiji s popustom već od 1. januara.

Zbog velikog interesovanja za vaučere i izuzetnog uspeha ovogodišnje kampanje, od prvog dana nove 2016. godine građani će moći da počnu da sakupljaju dokumentaciju, obave rezervaciju smeštaja, popune formular i predaju zahtev na šalterima "Pošte". Vaučer može da se dobije za odmor od najmanje pet dana i popust od 5.000 dinara.

- Interesovanje je bilo veliko - izdali smo 14.000 vaučera, i građani su bili veoma zadovoljni - kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. - Kampanja je postigla veoma dobre rezultate. Zato je nastavljamo već 1. januara naredne godine i trajaće cele 2016.

Građani će moći da se prijavljuju za boravak u banjama, ali i planinskim centrima. Spisak od 322 objekta u kojima mogu da rezervišu smeštaj i dobiju popust može da se vidi na sajtu Ministarstva (www.mtt.gov.rs/vauceri-za-odmor-u-srbiji), a možda će biti dodata još neka mesta.

Prošle nedelje počela je i promotivna zimska kampanja "Zima prija svima". Upravo završena akcija "Moja Srbija" donela je porast broja domaćih i stranih turista za 12 odsto, noćenja za devet odsto, kao i veći devizni priliv.

- Kampanja "Moja Srbija" dala je više nego dobre rezultate. Ukupno je ostvareno 118.000 noćenja, u proseku osam i po noćenja po korisniku - ističe Ljajić. - Pošto je ovo bio pilot-projekat koji je trajao tri i po meseca, više smo nego zadovoljni.

Domaći turisti najviše su ove godine boravili na Zlatiboru i u Vrnjačkoj Banji, a za korisnike vaučera bila je, bez premca, Prolom Banja. Strani turisti najviše su dolazili u Beograd, Novi Sad i na Zlatibor, a potom u Vrnjačku Banju.

- Zemlje iz kojih nam najčešće dolaze turisti su, na prvom mestu, Republika Srpska, a potom Turska, Ruska Federacija, Crna Gora, Nemačka, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Poljska i Rumunija - navodi Ljajić. - Do kraja godine i početkom sledeće biće doneta strategija razvoja turizma, kao i 10 pravilnika u skladu sa Zakonom o turizmu.

Između ostalog, turističke agencije koje budu dovodile strane turiste i prodavale aranžmane za odredišta u Srbiji dobijaće stimulaciju, kao što je to slučaj u drugim zemljama. Izmene Zakona o turizmu doneće i veću sigurnost našim građanima, jer će inspekcija moći ne samo da kazni turističke agencije koje ne poštuju procedure i putnike, već i da im oduzme licencu i zabrani rad. Takođe, agencije će morati da imaju predstavnika na destinaciji koji govori srpski, što do sada nije bio slučaj.

Izvor: novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.