Izvor: B92

Turisti prilikom posete hramu više neće moći da puše, poklanjaju novac deci koja prose, a zabranjeni su i selfiji sa monasima...

Od 1. januara 2016. godine, glavni kmerski hram u Angkoru, otvaraće svoja vrata za javnost u 5:30 ujutro kako bi turisti iz hrama mogli da posmatraju izlazak sunca, ali posetioci će takođe morati da poštuju novi kodeks ponašanja.

Monasi hrama, turistički vodiči, lokalne vlasti i Unesko razmatrali su u protekle dve godine koje vidove nedoličnog ponašanja bi trebalo zabraniti.

Donete su sledeće odluke:

- zabranjeno je pušiti u hramu,

- zabranjeno je davati novac deci koja prose,

- zabranjeno je nošenje šortseva, sukanja iznad kolena i majica koje otkrivaju ramena,

- izričito je zabranjeno pokazivanje genitalija.

“Davanjem novca turisti ohrabruju decu na prosjačenje umesto na odlazak u školu – ako zaista želite da im pomognete, donirajte novac lokalnoj dobrotvornoj organizaciji”, izjavio je Endru But, osnivač kambodžanske rute kompanije ABOUT Asia Travel.

“Žene ne bi trebalo da sede i stoje suviše blizu monaha, niti da ih dodiruju. Ukoliko želite da se fotografišete sa nekim od njih, u obavezi ste da od monaha zatražite pristanak, jer su u pitanju osobe od poštovanja”, dodao je.

But je naročito naglasio da bilo kakav vid krađe ili nanošenja materijalne štete hramu predstavljaju zločine koji su zakonom zabranjeni. Isto važi za pokazivanje seksualnih organa i golotinju u javnom prostoru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.