Izvor: Novosti/A.Krsmanoviæ

Prestonica mode, opere, renesanse i najrazvijenija metropola Apeninskog poluostrva. Ovde je uvek dobro kupiti brendiran odevni predmet na popustu, koji je vanvremenski i neće biti moderan samo jednu sezonu

Udobne cipele i osmeh - dva su preuslova kako bi se Milano video na najbolji način. Nekadašnje "carstvo" familije Sforca, vodeći grad renesanse i središte italijanskog otpora, danas je kosmopolitski grad u kojem živi 15 odsto stranaca.

Milano (prestonica pokrajine Lombardija) ima široke bulevare, prave ulice i nimalo ne liči na ostale italijanske gradove sa uskim vijugavim sokacima koji se slivaju do centralne katedrale. Doduše i Milano ima svoj Duomo i to četvrti po veličini na svetu. Ulazak u Milansku katedralu je besplatan, ali malo ko se popodne na krov (osam evra liftom) i uživa u prelepom pogledu na grad. Šetnja među tornjevima je fantastičan doživljaj ukoliko je dan lep, ali i jedini način da se vidi simbol grada - Madonina, mala zlatna Bogorodica koja se nalazi na vrhu najvišeg tornja.

GALERIJA VITORIO EMANUELE

Danas najrazvijeniji grad Italije, osnovali su Kelti i nazvali ga Meiolanum. Pod vlast Rimljana je pao 222. godine pre nove ere, a ubrzo je postao jedan od najvažnijih gradova na severu. Vladari su se smenjivali, a upamćene su porodice Viskonti i Sforca. Zahvaljujući njihovom osećaju za lepo, Milano je pretvoren u centar renesanse. Markantni Ludoviko Sforca je ovde doveo Leonarda da Vinčija (nedaleko od katedrale nalazi se Leonardov muzej tehnike koji sadrži najveću izložbu pronalazaka, 10 evra ulaz,) i Bramantea, a grad i porodicu povezao sa porodicom Bordžija. Danas može da se poseti zamak Sforca koji nije daleko od centra grada, a pravi je mali raj izolovan od gradske buke. U dvorištu se nalazi ogroman park koji je od proleća do kasne jeseni prepun ljudi. Tu je i akvarijum, a ulaz je besplatan.

Milano su osvojali i Španci i Austrougarska, a carica Marija Terezija je najzaslužnija za današnji izgled grada. Carica je potsticala razvoj umetnosti i kulture, otvorila Botaničku baštu, Opservatoriju i Akademiju lepih umetnosti Brera, a 1778. godine je otvorena i najopznatija opera na svetu - Teatro ala Skala. Kroz ovo pozorište prodefilovala su sva imena koja nešto znače u svetu muzike.

U 19. veku Milano je bio glavni industrijski grad na Apeninskom poluostrvu, središte tehnoloških inovacija koje su izazvale i društvene promene. Impozantna Galerija Vitorio Emanuele Drugi (pokriveni prolaz koji povezuje Trg Duomo i trg La Skale) izgrađen je 1877. godine u čast kralja koji je ujedinio Italiju. Pasaž je od stakla i livenog želeta, po ugledu na Burlington arkadu u Londonu, a danas je najvažnije turistička atrakcija. Na podu, u sredini, nalazi se mozaik sa bikom kod kojeg je uvek gužva. Bik je simbol Torina (jednog od četiri najvažnija grada na severu Italije), nema genitalije, a grupa ljudi uvek čeka kako bi se okrenula oko njega, pošto veruju da to donosi sreću.

Tokom Drugog svetskog rata grad je teško pogodilo savezničko bombardovanje i bio je sedište italijanskog otpora. Kada su stresli prašinu sa sebe - Milanezi su grad ekonomski oporavili, zbog čega i danas privlači brojne "gasterbajtere".

ARMANI I DEN BRAUN

SAM grad ima 1,3 miliona stanovnika, ali sa okolinom iz koje svakodnevno dolaze radnici čak 7,4 miliona! Iz Pjaćence u Milano doselila se i porodica Đorđa Armanija. Njegov prvi posao bio je u robnoj kući "Rinočente", a zahvaljujući radu, trudu i talentu postao je najvažniji brend ovog grada.

Milano je prestonica mode, a tako misle i Valentino, Guči, Versaće, Prada, Dolče i Gabana, Kricija i sve ostale zvezde koje dva puta godišnje moraju da se pojave na „Nedelji mode”. U glavnoj trgovačkoj četvrti "kvadrilaterala de la moda" je mesto najprestižnijih brendova. Ko nema tablu sa imenom iznad ovdašnjih radnji - niko je i ništa u industriji mode. Istina, odlično se može šopingovati i u galeriji Vitorio Emanuele, na Trgu Duomo, u Via Dante i Korso Buenos Aires.

Još je veća istina da se mnogi brzo zasite mode, jer to što se prodaje u Milanu biće moderno tek naredne godine. Zbog toga je uvek dobro kupiti odevni predmet na popustu, koji je vanvremenski i neće biti moderan samo jednu sezonu.

Pored mode i šopinga, turisti danas obilaze Milano i zbog pisca Dena Brauna, koji je u svojim knjigama dodatno popularisao Leonardov mural "Tajna večera". Nalazi se u manastiru Sveta Marija Milostiva, ulaz u katedralu je besplatan, ali je "Tajna večera" u trpezariji i može se videti samo ukoliko se kupi karta. Neophodno je da se ulaznice (40 evra) rezervišu unapred putem interneta, jer dnevno može da uđe samo ograničen broj ljudi.

VERDI I KARUZO

VOLITE operu? I oni koji je ne vole čuli su za Milansku skalu. Teško je i skupo nabaviti karte za "Tosku", ali svako može da poseti muzej, uđe u lože i vidi dvoranu.

Mnogi su razočarani arhitektonskim utiskom, jer očekuju lepšu građevinu, ali lepota ovog hrama muzike je u dvorani i činjenici da su u njoj nastupali najbolji tenori na svetu. Međutim, neuporedivo je zanimljivije popiti kapućino u susednom luksuznom „Grand” hotelu u kojem je snimljen Enriko Karuzo (prvi glas na ploči) i umro Đuzepe Verdi. Hotel je sačuvao atmosferu starih vremena, Verdijeva soba je pretvorena u mali muzej, a zanimljiv je podatak da je čitava ulica, dok je maestro ležao bolestan, bila posuta slamom da prolaznici ne bi pravili buku...

Pored dobrog kapućina, šopinga i šetnje, Milano je mesto sa odličnim noćnim provodom. Silvio Berluskoni je iz Milana, a zabava je zajednička osobina i bivšeg raskalašnog premijera Italije i njegovih sugrađana. Izlazak počinje pićem sa prijateljima u specijalizovanim barovima za aperitive. Možda je piće malo skuplje, ali su grickalice besplatne. Posle aperola ili proseka, ide se na večeru ili u neki klub. Restorani u Milanu su prilično skupi. Dobar savet je da uz kafu probate panetone, tradicionalni kolač koji se jede zimi. Prvi ga je napravio šegrt Toni koji je bio zaljubljen u pekarevu ćerku, a nije imao novca za poklon.

FUDBAL ZA MUŠKARCE

ČUVENI fudbalski stadion "San Siro" je neverovatno iskustvo.

Fudbal je najpopularniji sport u Italiji, a Milano je sedište dva poznata kluba "Milana" i "Intera", koji svoje utakmice kao domaćini igraju na stadionu "Đuzepe Meaca" poznatom i pod nazivom "San Siro". Grad je između ostalog bio domaćin Svetskog i Evropskog fudbalskog prvenstva. Monca, staza "Formule 1" je takođe blizu.

izvor: novosti

foto: flickr.com/anglogean, maurizio mori, paul bica

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.