Izvor: Tanjug

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će ove sedmice, u okviru projekta promocije jedinica lokalne samouprave "Srpska slagalica", predstaviti Leskovac, srpsku prestonicu roštilja, ali i domaćina internacionalnog filmskog festivala "LIFFE".

Kako je saopštilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u okviru projekta, gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema, poput istorije, kulture, investicija, gastronomije...

Leskovac je, navodi se, mesto potencijalnih investicija, posebno u prehrambenoj industriji i preradi poljoprivrednih proizvoda, a posetom sajtu www.serbianpuzzle.rs može se saznati više o tradicionalnoj leskovačkoj "Roštiljadi", ali i kako se priprema čuvena leskovačka mućkalica.

Posetioci mogu da provere i po čemu je bio čuven jedan od najznamenitijih Leskovčana Dimitrije Mita Teokarević.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je, povodom promocije grada i učešća u projektu "Serbian Puzzle", rekao da, poput mnogih gradova, i Leskovac ima zanimljive priče o ljudima, događajima, građevinama, razvoju.

"Samo jedan mali deo toga želimo da vam prenesemo na ovakav način i zainteresujemo vas da dođete i posetite Leskovac", rekao je Cvetanović.

Leskovac je, naveo je, imao procvat u periodu između dva svetska rata, a tada je, posle Beograda, bio privredni, trgovački i kulturni centar Srbije, jedan od gradova sa najdinimačnijim razvojem u tadašnjoj Evropi, takozvani "srpski Mančester".

"Sećajući se takve prošlosti, pokušavamo da menjamo sadašnjost, priželjkujući bolju budućnost", rekao je Cvetanović, dodajući da su u Leskovcu u potpunosti posvećeni ekonomskom oporavku.

U borbi za obezbeđivanje boljeg života građana, naveo je, svesrdnu pomoć pruža Vlada Srbije, dok Grad subvencijama pomaže razvoj poljoprivrede, otvaranje novih radnih mesta, samozapošljavanje, a pruža se finansijska podrška i mladim talentima.

"Imajući u vidu da je razvoj nemoguć bez stabilne privrede sarađujemo i imamo dobar odnos i sa privrednim sektorom. Uprkos dosad ostvarenom napretku u unapređenju i poboljšanju ukupnih uslova života, mnogi izazovi su pred nama, ali sam siguran da ćemo ih zajedno sa građanima ostvariti", zaključio je Cvetanović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.