Izvor: Tanjug

Dan bez automobila, koji je u Parizu obeležen u nedelju 27. septembra, bio je pravi uspeh po oceni ogromnog broja stanovnika francuske prestonice.

Veliki broj ulica "grada svetlosti" - dobar deo osam prvih arondismana, uključujući Jelisejska polja, Monmart i Bulonjske šume, tokom nekoliko sati je bio potpuno zatvoren za saobraćaj.

Za gradonačelnicu Pariza Anu Idalgo, cilj ove manifestacije je bio da se, po uzoru na neke druge gradove u svetu, automobili polako istisnu iz centra grada i da se stanovnici podstaknu da više koriste svoje noge ili svoje bicikle.

"Ne žele svi da se voze kolima. Postoje i drugi načini da se ostvari mobilnost u gradu", izjavila je Idalgo na početku nedeljne manifestacije.

Jedno je izvesno, Parižani su uživali u ponuđenoj prilici da prošetaju gradom bez automobila, o čemu svedoče brojne poruke i oduševljeni komentari na društvenim mrežama.

Mnogi su iskoristili ovu priliku da prošpartaju uzduž i popreko najpoznatijom avenijom na svetu, Šanzelizeom, koja je obično zagušena saobraćajem.

Dan bez automobila u Parizu bio je i prilika da se na ulicama prestonice organizuju sportska dešavanja, kao što su vežbe joge, koje su naišle na veliki odziv, ali i trke biciklima i skejtbordovima.

Gradonačelnica je obećala da će sledeće godine broj ulica bez automobila biti povećan: "Nismo imali ceo prostor koji smo planirali. Naša zamisao je bila da zatvorimo ceo grad za saobraćaj, osim kružnog autoputa. Nadam se da ćemo iduće godine imati daleko veći pešački prostor".

foto: flickr.com/lucepotabile

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.