Izvor: B92

U najveće grčko ostrvo gost se zaljubljuje na prvi pogled, a ljubav prema njegovim čarobnim plažama, vinom i medom nikada ne prolazi. Ima samo jednu manu: toliko je znamenitosti i lepota, da se sigurno ne mogu sve videti za 10 ili 15 dana

Foto: Flickr.com/ tripandtravelblog

Najjužnije ostrvo Evrope. Raskršće starih naroda. Rodno "mesto" boga Zevsa. Kolevka evropske civilizacije. Sve ovo je deo istorijske zaostavštine Krita. Ako se doda još da je ovo ostrvo jedinstvenih prirodnih lepota, odličnog provoda, raznovrsnog izbora mesta za odmor i prelepih plaža od kojih čak 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode, eto objašnjenja zašto je Krit odredište miliona turista.

Planove o aktivnom odmoru i uživanju u svim istorijskim i prirodnim lepotama Krita "ruši" jedino činjenica da se sve znamenitosti ovog ostrva ne mogu videti za 10 ili 15 dana. Preporuka je, zato, da se, već prvog dana kupi karta ostrva i napravi detaljan plan obilaska. Iznajmljivanje automobila, u tom slučaju je neizbežno, a košta od 40 evra po danu. Turisti koji žele da vide što više arheoloških lokaliteta, put "odvuče" na istok ostrva.

Prestonica Iraklion je grad u koji se turisti lako zaljube. Već na prvi pogled. Mnogobrojne uske uličice turiste, jednostavno, same vode do trgova, palata, kafića, taverni, prodavnica, tržnih centara... I odmah postaje jasno da je Iraklion neodoljivo šarmantna mešavina svih naroda i kultura koji su osvajali Krit. Svi putevi, ipak, vode do tri glavna trga - Platea Elefterijas, El Greko i Lava. Platea je veliki trg na kom sve vrvi od turista. U blizini je i čuveni Arheološki muzej, jedan od najvećih i najvažnijih u grčkoj. Ulaznica u muzej je šest evra, za decu tri. Za one koji planiraju da osim Muzeja posete i Knosos, cena objedinjene karte koja važi na oba mesta je u 10 evra. S obzirom na to da je slavni slikar, vajar i arhitekta - El Greko, rođen u Iraklionu, najlepši i najzeleniji gradski park nosi njegovo ime. Lepo uređenim parkom sa mnogo klupa, dominira spomenik najpoznatijem Krićaninu, koji se smatra velikim majstorom evropskog renesansnog slikarstva.

Foto: ricymar photo / Flickr.com

Nedaleko od ova dva je i Trg Lava, nezvanični centar Irakliona. Poznat je po slavnoj fontani Morosini, koju je 1628. godine izgradio venecijanski guverner Morosini da bi grad opskrbio vodom. Donji deo ove fontane ukrašen je mnogobrojnim lepim skulpturama, dok se na središnjem stubu, na kojem se nekada nalazio kip boga Posejdona, danas nalaze četiri lava - simbola Venecije. Oko fontane Morosini načičkani su kafići i taverne. Oni koji sedu da predahnu i osveže se, uz naručeno piće dobijaju i gratis iznenađenje. Uz kafu i sok to je porcija kolača, a uz vino neki od odličnih kritskih sireva. Sladoled je, naravno, nezaboravnog ukusa. U tavernama, pak, mogu se probati i grčki i lokalni, ostrvski specijaliteti, kao i izuzetan giros. U blizini fontane nalazi se i venecijanska Lođa iz 17. veka, vremena kada su Kritom vladali Mlečani. U toj zgradi, danas je smeštena gradska uprava Irakliona. Nekoliko koraka dalje je i pravoslavna crkva Svetog apostola Tita. U ovom hramu čuva se i lobanja ovog sveca, kog je po predanju, apostol Pavle postavio za episkopa u Gortinu na Kritu.

Foto: ricymar photo / Flickr.com

Od trga Lava, ulica 25. avgusta vodi do luke. Ova široka, popločana ulica pravi je raj za turiste željne šopinga. Sa obe strane ulice, jedna do druge, načičkane su radnje "pune kao oko". A, mogu da se kupe suveniri, začini, garderoba domaćih i najpoznatijih svetskih proizvođača. Cenkanja, obično nema, mada treba pokušati - ponekad i "upali". Vlasnici ovih radnji često su i naši zemljaci, pa se šoping obično pretvori u neponovljiv ugođaj.

Staru luku u kojoj je sada marina, okružuju stoletne venecijanske zidine koje vode do impozantnog utvrđenja i venecijanskog dvorca Kules - La Roka al Mare. To je najimpresivnija atrakcija u Iraklionu. Imala je dva sprata i 26 prostorija koje su služile za skladištenje i stanovanje. Bila je i sedište oficira, vojni tabor i zatvor. Izgrađena je 1303. godine, a obnovljena 1523. posle zemljotresa.

Oko pet kilometara jugoistočno od Irakliona je i Knosos, slavna Minojska palata koja je bila pre 7.000 godina bila sedište legendarnog kralja Minoja i glavni centar moći na Kritu. U njoj je Minoj, po legendi, u lavirintu zarobio Minotaura, ali i graditelja lavirinta Dedala i njegovog sina Ikara. Palata u Knososu, okružena idiličnom je monumentalan simbol Minojske civilizacije ne samo zbog svoje impresivne veličine i istorijskih kulturno-umetničkih ostataka neprocenjive lepote i važnosti, već i zbog same izgradnje, arhitektonskog plana, naprednih graditeljskih tehnika i luksuznih materijala. U Knososu su se nalazile dve palate. Prvobitna je uništena oko 1700. godine pre nove ere, pa obnovljena. Novi požar, zauvek ju je odneo oko 1350. godine pre Hrista. Predmeti pronađeni u Knososu neverovatne su, neobične lepote i "otvaraju" nova saznanja, mnogo drugačija od onih koju većina ima o staroj Grčkoj.

Na istoku Krita svakako bi trebalo posetiti i Agios Nikolaos. Ovaj vrlo slikovit i šarmantan grad, odiše kosmopolitskom atmosferom. Važno je turističko odredište, u kom je sve podređeno turistima - predivne male plaže, restorani i dućani, a može da se pohvali i mnogobrojnim kulturnim događanjima kao i živahnim i uzbudljivim noćnim životom. U središtu Agios Nikolaosa, pored glavne večernje promenade nalazi se malo jezerce Voulismeni. Povezano je sa morem, a premošćuje ga mali most. Za Voulismeni, meštani, kažu da nema dno, iako je zapravo duboko 60 metara.

Krajnji istok ostrva poznat je po plaži Vai. Ova velika, peščana plaža nalazi se u okrilju šume od oko 5.000 palmi, koje su samonikle jedino na ovom mestu u Evropi. Kako su se palme ovde "primile", danas nije poznato. Jedno od predanja kaže da su šumu posadili Arapi kada su u devetom veku osvojili Krit. Po drugoj verziji šuma palmi postoji još iz vremena drevnog Egipta. Vai je jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu i prepoznatljiv je simbol Krita. Za one koji dolaze kolima obezbeđen je celodnevni parking za pet evra, a plaža je vrlo lepo uređena i odlično organizovana.

Oni koji se sa severa istočnog dela Krita upute na jug ostrva, napraviće pravi potez. Jer, videti brda Krita, živopisna sela "kontinentalnog" dela ostrva, svratiti u seosku kafanicu i porazgovarati sa krićanskim brđanima - neizmerno je zadovoljstvo i jedinstven ugođaj. Usput se može kupiti vrlo lekovit med od majčine dušice, kozji sirevi, masline i čuveno vino. Koliko je vino sa Krita vekovima cenjeno i kvalitetno svedoči i činjenica da je sultan Selim Drugi, naslednik Sulejmana Veličanstvenog, poznat kao ljubitelj dobre kapljice, za svog "mandata" osvojio samo Krit. Istoričari kažu - zbog vina! Na svakom koraku po celom ostrvu može da se kupi i jeftin sok od pomorandže. Prodavci ga cede pred kupcem, a litar košta od dva i po do tri evra.

SPINALONGA

Samo osam odnosno 12 kilometara severno od Agios Nikolaosa su vrlo živopisna mesta Elunda i Plaka. Iz njih se brodićem, za osam evra, može otploviti na čuveno ostrvo Spinalonga. Smešteno u predivnom zalivu, ovo ostrvce muzej, poznato je kao poslednja kolonija leproznih u Evropi, od 1903. do 1957. godine. Poslednji oboleli iz ovog karantina otišli su 1962. godine.

ZEVSOVA PEĆINA

Krit ima više od 3.000 pećina, a većina je u vezi sa bogovima grčke mitologije. Na visoravni Dikti, nalazi se Zevsova pećina, jedna od 10 najlepših na svetu. Veruje se da je u njoj Rea rodila boga Zevsa. Poseta Zevsovoj pećini u brdima istočnog Krita prava je avantura. Do nje se, uz veliku strminu, pešači dvadesetak minuta. Oni koji ne mogu da izdrže uspon, za desetak evra unajme magarca.

NEVESTA LIBIJSKOG MORA

Prestonica juga istočnog dela Krita je Jerapetra, velika luka koju nazivaju "nevestom Libijskog mora". Stari deo grada je tipičan mediteranski sa uzanim, krivudavim ulicama, kamenim kućama, malim trgovima... tu su i stare crkve, ostaci džamije, gradski muzej i Napoleonova kuća. Jerapetru krase kilometarske plaže, među kojima je Mavros najpoznatija. Iz Jerapetre, trajektima se ujutro odlazi i do čuvenog Zlatnog ostrva koje se pamti po nestvarnoj peščanoj plaži i kupanju u pretoplom Libijskom moru.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.