Izvor: B92

Bajmok kod Subotice bio je danas domaćin desetog, jubilarnog, Festivala bunjevačkih jela, na kojem su pripremane gastronomske poslastice kako ove tako i kuhinja drugih nacionalnih manjina i gostiju iz zemlje i inostranstva.

Posetioci su imali priliku da probaju neka od tradicionalnih jela iz nadaleko poznate subotičke kuhinje – čuvena bunjevačka tarana s divenicom, razni paprikaši pripremani u kotliću, štrudle...

Organizator manfestacio je Bunjevački kulturni centar Bajmok, a predsednik Branko Pokornić kaže da ove godine učestvuju kako stari, tako i novi učesnici, i to iz Bečeja, Slovenije, kao i predstavnici nemačke nacionalne zajednice.

"“Imamo 27 učesnika i verujte biće veliki broj jela – više od 50 jela će biti ponuđeno građanima, posetiocima i svima onima koji dolaze da nas prate, učestvuju i uživaju u onome što naši gosti pripreme na štandovima”", rekao je Pokornić. Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić smatra da hrana mnogo govori o jednom narodu, pa tako i o Bunjevcima.

"“Možda govori i to da tu ima puno i onih koji kuvaju svoja nacionalna jela, a pripadaju drugoj nacionalnoj zajednici, dakle da budemo tu oko stola svi zajedno, da podelimo ono što nam je vitalno važno, a to je - hrana”", rekla je Kujundžić - Ostojić.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai smatra da ovaj festival tokom desetogodišnjeg postojanja izrastao u jednu od najznačajnih manifestacija, kako Bunjevaca, tako i Bajmok i cele Subotice. “

"Ova manifestacija je možda jedna od najznačajnijih u Bajmoku, u to je izrasla, želim da se i dalje proširuje i mislim da zaista ima perspektivu. Ljudi koji to rade veoma ozbiljno rade, mora im se to priznati i čestitati"”, rekao je Maglai. Podršku ovoj manifestaciji pružila je i Skupština Vojvodine, Ministarstvo poljoprivrede, kao i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.