Izvor: Tanjug

Broj turista u francuskoj prestonici u prvoj polovini godine bio je manji u odnosu na isto razdoblje 2014, uprkos oporavku poseta hotelima od početka leta, koji ipak nije kompenzovao oštar pad u prvom kvartalu posle terorističkih akcija u januaru ove godine.

Dobri rezultati u drugom tromesečju nisu izbrisali gubitke u prva tri meseca, pa je u pariskim hotelima za prvih šest meseci registrovano 7,5 miliona turističkih dolazaka, uz pad od 1,8 odsto, objavila je konsultantska grupa MKG za sektor hotelijerstva, a prenosi francuski list Figaro.

Kako se navodi, nekoliko faktora, uglavnom ekonomskih, objašnjavaju oporavak francuskih hotela u toku ovogodišnjeg proleća i leta. Rast dolara u odnosu na evro, 26 odsto od marta 2014, pospešio je prilive turista iz SAD-a, kojih je u prvoj polovini godine bilo 3,2 odsto više.

Slična je situacija i s britanskim turistima, koji su zbog skoka vrednosti funte prema evru (10 odsto od novembra 2014), u većem broju posetili Pariz, naročito u junu, kada ih je bilo 7,4 odsto više nego u istom mesecu 2014.

Francusku prestonicu u periodu januar-jun posetio je i veći broj Kineza, njih 148 hiljada, što je na godišnjem nivou 44,1 odsto više. U tom kontekstu, kako se navodi, teško je izvlačiti zaključke o uticaju usporavanja druge svetske ekonomije na putovanja njenih građana u inostranstvo.

Suprotno, već dvogodišnja slabost jena učinila je da Japanci smanje svoje posete Parizu, pa ih je u prvom polugodištu registrovano 22 odsto manje, a zbog ekonomske krize je u hotelima francuske prestonice u prvih šest meseci boravilo i 37,7 odsto manje ruskih turista. Opao je i broj gostiju iz Srednjeg i Bliskog Istoka, i to 4,7 odsto.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.