Izvor: B92

Planina Tara na 190 kilometara od Beograda, jedna je od omiljenih destinacija kada je u pitanju domaći planinski turizam.

OVIH toplih avgustovskih dana na planini Tari vri kao u košnici. Više hiljada turista je u hotelskom i privatnom smeštaju na Kaluđerskim Barama, Račanskoj Šljivovici, Mitrovcu na Tari, Zaovinama, Osluši, Sokolini. Koloritna, gotovo nestvarna priroda, prekrasni pejzaži, dobar smeštaj i povoljne, niže cene u odnosu na druge planinske centre, i sve to na 190 kilometara od Beograda, svrstali su Taru u sam vrh srpskih turističkih destinacija.

Skoro četiri decenije nosilac razvoja turizma na ovoj planini je Vojna ustanova "Tara" sa 623 ležaja u hotelima "Omorika" i "Beli bor", motelima i nacionalnim restoranima "Javor", "Jeremičak" i "Radmilovac".

- Po iskorišćenosti naših smeštajnih kapaciteta i ove godine ubrajamo se među najbolje planinske centre u zemlji, a nema razloga da tako ne bude i ubuduće - priča Nevena Stanisavljević, portparol u Vojnoj ustanovi "Tara". - Do kraja avgusta nema nijednog slobodnog mesta u hotelima "Omorika" i "Beli bor", a prema najavama, i narednih meseci imaćemo dobru posetu zahvaljujući i velikom interesovanju gostiju za vaučere. Do sada ih je u "Omorici" realizovano 105, a u "Belom boru" 21 vaučer.

U borovoj šumi su uređene trim-staze sa spravama za sport i rekreaciju od 1.600 metara i staze za šetnju dužine 10 kilometara. Staza ljubavi je uređena i dobila novi, još lepši izgled.

Hotel "Beli bor", 4,5 km udaljen od "Omorike", ima sve uslove za kvalitetno izvođenje rekreativne nastave, škole u prirodi i sportskih kampova. Pored postojećih terena za rukomet, fudbal, odbojku, košarku, trim i ski-staze, "Beli bor" ima i dva najkvalitetnija teniska terena sa tvrdom podlogom.

Na Kaluđerskim Barama, proplanku okruženom stoletnim četinarima, smešten je apartmanski kompleks "Zeleni čardaci" sa konacima "Žubor" i "Slavuj". Tu su letnjikovac, klupe za odmor, otvoreno ognjište, roštilj, pekara, prostor za igru dece i smeštaj kućnih ljubimaca.

Mitrovac je jedna od najvećih visoravni Tare, na oko 1.080 metara nadmorske visine, gde je izgrađeno veliko beogradsko dečje odmaralište.

izvor: novosti

foto: flickr.com/tamburix

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.