Izvor: Novosti / D.Novkoviæ

Ljubitelji umetnosti uživaće u bogatom kulturnom nasleđu Požarevca. Replika carskog šatora, galerije poznatih slikara i raznoliki muzeji oblikovali su ponudu ovog grada

Na putu za antički Viminacijum ili srednjovekovni Golubački grad, turisti svakako treba da se zadrže u Požarevcu, sedištu Braničevskog okruga, jer ovaj grad obiluje kulturno-istorijskim znamenitostima. U samom centru grada, koji je od Beograda udaljen 80 kilometara, nalazi se zgrada poznata kao Načelstvo, podignuta 1889. godine, po projektu čuvenog austrijskog arhitekte Fridriha Gizela, koja je u to vreme bila najreprezentativnija upravna zgrada u Srbiji. Ispred nje je park sa spomenikom knezu Milošu Obrenoviću, kome je Požarevac bio druga prestonica i u kojem je gradio konake za sebe i svoju porodicu. Spomenik je uradio vajar Đorđe Jovanović, izliven je u Parizu, a 1898. godine otkrio ga je kralj Aleksandar Obrenović, u prisustvu svog oca Milana.

U blizini je i Sunčani park sa bistama čuvenih glumaca Milivoja Živanovića i Žanke Stokić, dramaturga Slobodana Stojanovića, pesnikinje Milice Stojadinović Srpkinje i slikarke Milene Pavlović-Barili, u čijoj se rodnoj kući nalazi galerija sa njenim delima i ličnim predmetima.

Osim Milenine, posetioci mogu da vide i Gradsku galeriju savremene umetnosti, kao i galerije u Narodnom muzeju i Muzeju kulturne istorije, u legatu Miodraga Markovića i u kući koja je pripadala vojvodi Petru Dobrnjcu. Na brdu Tulba turisti mogu da vide etno-selo sa brvnarama urađenim po ugledu na one iz 18. i 19. veka, sa originalnim pokućstvom. Pored je i park "Požarevački mir 1718", sa replikom carskog šatora, ispod koga je potpisan čuveni mirovni sporazum.

Kod glavne autobuske stanice mogu se videti zidine Kazneno-popravnog zatvora za žene, jedinog ženskog zatvora u Srbiji, dok se na šest kilometara od grada nalazi i poznati muški zatvor Zabela. Pri dolasku ili odlasku iz Požarevca, obavezno treba svratiti u ergelu Ljubičevo, koju je 1858. godine osnovao knez Miloš Obrenović i čija se grla, svakog prvog vikenda u septembru, nadmeću na gradskom hipodromu u okviru manifestacije Ljubičevske konjičke igre.

U Požarevcu svakako treba obići i spomen-park Čačalica, koji se prostire na 28 hektara, u kojem se nalaze spomenici poginulim partizanima i spomen-kosturnica boraca Crvene armije, pored koje je zasađena 441 breza doneta iz Rusije.

Ukoliko bi se neko u Požarevcu zadržao više dana, smeštaj se nudi u hotelu "Dunav" i u nekoliko motela i hostela. Bliže informacije mogu se dobiti u info-centru Turističke organizacije, kod gradskog parka, gde se mogu kupiti i suveniri iz požarevačkog kraja.

SIGNALIZACIJA

- DA bi se gosti lakše snalazili po gradu i okolini i brže pronašli sve željene lokacije, do kraja godine planiramo postavljanje turističke signalizacije - najavila je Davorka Mitrović, direktorka Turističke organizacije Požarevac.

izvor: novosti

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.