Izvor: B92

Ove godine obeležava se 70 godina španskog festivala gađanja paradajzom "Tomatina".

"Tomatina" se održava svake poslednje srede u avgustu u španskom gradu Bunjol (Valensija).

Desetine hiljada učesnika dolazi iz različitih zemalja da učestvuju u "borbi" paradajzom, isključivo iz zabave.

Tradicija datira iz 1945. godine kada je grupa mladih otišla na trg kako bi učestvovali u paradi, međutim prouzrokovali su pad muzičara, koji je iz besa počeo da udara svakog na koga je naišao. U blizini je bila pijaca sa povrćem, te su okupljeni uzeli paradajz i počeli da se gađaju međusobno, sve dok policija nije prekinula borbu.

Foto: Beta / AP

Narednih godina ljudi su samoinicijativno donosili paradajz i upuštali se u "tuču", često prekidani od policije. Iako je manifestacija u više navrata zabranjivana, učesnici hapšeni, tradicija gađanja paradajzom je opstala i prerasla u festival "Tomatina", koji od 1980. organizuju gradske vlasti.

Foto: Beta / AP

Broj učesnika svake godine raste, a 2002. Sekretarijat za turizam proglasio je "Tomatina" manifestacijom od internacionalnog turističkog značaja, da bi 2013. gradske vlasti uvele plaćanje ulaznica i ograničili broj učesnika iz bezbednosnih razloga.

Foto: Beta / AP

Učesnici dolaze iz različitih zemalja, a u tuči na trgu Plaza del pueblo upotrebi se više od 100 tona paradajza.

Tuča traje jedan sat, nakon čega i učesnici i zidovi okolnih kuća budu crveni od soka paradajza, a bljuzgavica na asfaltu bude do članaka. Nakon završetka tuče, vatrogasci i lokalno stanovništvo pomažu učesnicima da se operu.

Foto: Beta / AP

Pravila festivala nalažu da paradajz mora biti zgnječen pre nego što se baci, kako ne bi došlo do povrede. Nijedna druga namirnica, osim paradajza, nije dozvoljena, učesnici moraju da naprave mesta za kamione i nakon što pucanj označi kraj borbe, ne sme biti bačen nijedan paradajz.

Proslavi se ove godine pridružio i internet-pretraživač "Gugl", koji je svoj današnji "dudl" posvetio ovoj manifestaciji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.