Izvor: B92

Vojni bunker na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, kod spomenika Pobednik, biće otvoren u petak 7. avgusta, saopštilo je danas JP "Beogradska tvrđava".

Vojni bunker, građen početkom pedesetih godina 20. veka, šesti je objekat koji se otvara na Beogradskoj tvrđavi i koji će biti dostupan za razgledanje svakoga dana, i vikendom, od 11 do 19 sati, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, cena ulaznice biće 100 dinara, a za studente, đake i penzionere 50 dinara.

Osim upoznavanja sa unutrašnjošću objekta, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu "Negde između", koja prikazuje aktivnosti JNA nakon Drugog svetskog rata, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da je autor te izložbe naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju Bojan Dimitrijević.

Sastavni deo izložbe je interaktivna instalacija koja prikazuje priču o Beogradskoj tvrđavi kao vojnom objektu u periodu od 1945. do 1955. godine, kada je sam objekat i nastao.

Instalacija se sastoji od fotografija koje su, uz pomoć posebnog projektora, prikazane na karakterističnom zidu lučnog oblika i audio-naracije koja se emituje sa skrivenih zvučnika, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da je instalaciju izradio Kodek institut.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.