Izvor: B92

Izmenama zakona o turizmu biće uveden red u oblasti rada pre svega turističkih agencija, data veća ovlašćenja inspekciji, kako se ne bi dešavalo da građani budu oštećeni i da bi se dala prilika najboljima da ostanu na tržištu, izjavio je danas ministar trgivine i turizma Rasim Ljajić.

On je kazao da se mora uvesti red i da će biti doneta odluka da se daju bankarske garanicje za veće organizatore putovanja, pa neće biti dovoljna samo polisa kako je slučaj bio do sada, a za male agencije biće povećan iznos polise osiguranja.

"Na taj način ostaće na tržištu samo oni koji su respektabilni i mogu da izdrže konkurenciju", kazao je Ljajić za RTV Pink dodajući da ne mora svaka ulica da ima turističku agenciju, da ih sada ima više od 750 u Srbiji, i da je pitanje da li ih je potrebno toliko.

On je kazao da je vlada usvojila predlog izmena zakona o turizmu i da će Pravilnikom koji će biti donet pokušati da se uredi oblast rada turistickih agencija u Srbiji. Govoreći o poslednjem slučaju zloupotrebe u kojoj je učestvovala kompanija Uniko travel, ministar je kazao da će zahvaljući razumevanju osiguravajućih kuća, naredne nedelje putnici koji su kupili aranžmane u toj agenciji biti obeštećeni.

"Moramo zakonom da ograničimo mogućnost takvih situacija, biće pojačanih kontrola turitističkih inspektora koji će imati veća ovlašćenja, a posebno ćemo pojačati kontrole u februaru i martu kada se uplaćuju aranžmani", poručio je Ljajić dodajući da će i kaznene odredbe biti pooštrene.

On je kazao da će se izmenama zakona dati mogućnost podsticaja za agencije koje dovode strane turiste u Srbiju. Trudićemo se da podstičemo ne samo domaći turizam, već i one koji dovode strane turiste, rekao je ministar.

Kako je kazao, zakonom će biti postavljeni i uslovi kako moraju da se formiraju turističke organizacije, kako se da se udružuju, jer nemaju sve opštine takve potencijale da bi morale da imaju organizaciju.

Biće pooštreni i uslovi za čelne ljude turističkih organizacija u smislu obrazovanja, poznavanja jezika, godina rada u struci... On je izrazio očekivanje da će izmene zakona o turizmu biti u skupštinskoj proceduri najkasnije u septembru.

Ljajić je kazao da se za vaučere za odmor u Srbiji do juče prijavilo 8.132 građana i da se iz dana u dan primećuje rast broja građana koji se prijavljuju. Cilj je da bude podeljeno 15.000 vaučera i da se ostvari 75.000 noćenja. Ističući da je procedura ove godine komplikovana, Ljajić je kazao da će biti pojednostavljena naredne godine, kao i da će akcija "Moja Srbija" početi na vreme. Od ukupnog broja do sada prijavljenih 61 odsto su penzioneri koji su se uglavnom prijavili za banje, dodao je ministar.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.