Izvor: B92

Turistima nudi odmor daleko od gradske vreve, na tri prelepa jezera, sa mogućnošću odlaska na kupanje u obližnjoj planinskoj reci Neri, kao i na Gatu u selu Jasenovo

Bela Crkva, romantična varošica na jugu Banata, predstavlja pravu oazu mira. Turistima nudi odmor daleko od gradske vreve, na tri prelepa jezera, sa mogućnošću odlaska na kupanje u obližnjoj planinskoj reci Neri, kao i na Gatu u selu Jasenovo, gde se nalaze jedini slapovi u Vojvodini. U neposrednoj blizini su i Karaš i Dunav, pa je ova varošica s pravom dobila nadimak "vojvođanska Venecija".

Najveća turistička atrakcija Bele Crkve su veštačka jezera, koja su nastala decenijskim iskopavanjem šljunka sa polja između Bele Crkve i sela Vračev Gaj. Ostaci Panonskog mora i podzemne vode odmah su napunili te iskopine, pa su Belocrkvani nesvesno dobili sedam vodenih oaza, od kojih su tri u potpunosti uređene za kupanje - Glavno jezero, Vračevgajsko i Šljunkara.

Turiste oduševljava smaragdnozelena boja Glavnog jezera, u čijim dubinama, prema legendi, živi som kapitalac Besi, koji godinama izmiče i najiskusnijim ribolovcima. Sa jedne strane jezera se nalazi velika šljunkovita plaža sa ležaljkama i suncobranima, koji se iznajmljuju po ceni od 250 dinara, dok su sa druge strane, u šumici, smešteni kamp naselje i moderni apartmani, koji uglavnom imaju i svoje plažice.

- Bela Crkva je najpogodnija za vikend turizam, ali se poslednjih godina mnogo turista opredeljuje i za duži boravak - kaže Tanja Sekulić, iz Turističke organizacije Bela Crkva. - Trenutno su nam svi kapaciteti popunjeni, a onima koji žele da dođu kod nas preporučujem da rezervišu smeštaj bar deset dana ranije, jer je velika potražnja. Možemo da kažemo da će ovo biti jedna od najuspešnijih sezona.

Glavno jezero je u potpunosti podređeno potrebama modernog turiste. Ima kafiće i restorane sa bogatom ponudom i pristupačnim cenama, a na ulazu u samo jezero nalazi se veliki supermarket. Vračevgajsko jezero ima kafić sa ležaljkama, kao i tobogan, pa je ono najpogodnije za odmor sa malom decom, dok na Šljunkari vlada potpuno prirodan ambijent. Na sva tri jezera u jeku sezone bude oko 10.000 turista dnevno.

RUČAK U PALANCI

GLAVNO jezero nalazi se samo 800 metara od centra Bele Crkve, pa turisti rado svraćaju u samu varošicu da obiđu Istorijski arhiv, muzej i Gradsku biblioteku, koji datiraju iz 1877. godine, kao i četiri crkve - srpsku, rusku, rumunsku i katoličku. Za one koji vole dobru zakusku, obavezan je odlazak u Staru Palanku, seoce na obali Dunava, u kom ima samo deset kuća, a čak pet restorana. U svakom od njih se služe specijaliteti od sveže ribe, tek izvađene iz Dunava.

izvor: novosti

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.