Izvor: B92

Trećina Slovenaca će ovog leta zbog krize ostati kod kuće, dok je za ostale Hrvatska i dalje najpopularnije strano odredište za letnji odmor.

Prema navodima ljubljanskog "Dela", 48 odsto njihovih ispitanika u tradicionalnoj anketi pred letni odmor navelo je da će nedelju ili dve provesti u Hrvatskoj, a 60 odsto da letnji odmor zamišljaju kao opuštanje na moru.

Taj podatak ne iznenađuje, jer su i lani od 73,6 miliona noćenja stranih turista u Hrvatskoj, Slovenci sa skoro osam miliona noćenja bili odmah iza nemačkih turista.

Da je kriza i dalje prisutna pokazuje i podatak iz anekte vodećeg slovenačkog lista, po kom 30 odsto Slovenaca ove godine neće na letovanje, što je nešto više nego ranijih godina.

Prema podatku koji je ovih dana objavio slovenački statistički zavod, Slovenci su u prva tri meseca ove godine ostvarili 547.000 višednevnih privatnih putovanja, od čega 44 odsto u inostranstvu, pri čemu se 30 odsto odnosilo na odlaske u Hrvatsku.

Slovenački turisti u prvom delu godine imaju u proseku 3,6 noćenja izvan mesta stanovanja. Slovenci u domovini potroše u proseku 41 evro dnevno, a u inostranstvu 62 evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.