Izvor: Tanjug

Istraživači američkog Univerziteta Kornel su primetili da buka tokom leta avionom može da utiče na ukus hrane koju jedemo.

Istraživanje je doprinelo razumevanju takozvane multisenzorne percepcije i pokazalo je da i zvučni podražaji imaju ulogu u doživljaju ukusa, piše portal Vitamini.

Konkretno, primećeno je da zvukovi putničkih aviona, koji često prelaze 85 decibela, utiču na smanjenje osetljivosti na slatko i na povećanje osetljivosti na takozvani "peti ukus" koji mnogi opisuju kao puni, mesni ukus.

"To saznanje moglo bi da pomogne u prilagođavanju jela koja se poslužuju u avionima, a koja putnici često kritikuju", kažu stručnjaci.

Neke kompanije tu činjenicu već uzimaju u obzir pa je tako, na primer, jedna nemačka avio-kompanija primetila da je među putnicima sok od paradajza podjednako popularan kao i pivo.

Istraživanje je pokazalo da pritisak u avionima utiče na ukus soka od paradajza.

Međutim, istraživanje nudi dodatno objašnjenje, a to je da je za sok od paradajza poznato da sadrži aminokiselinu glutamat koja utiče na "peti ukus" pa ugodan ukus tog soka dolazi do većeg izražaja tek u avionu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.