Izvor: B92

Tri organizacije civilnog društva, koje realizuju program zaštite ptica na Palićkom i Ludoškom jezeru "Zvuk ptica", pozvale su ljubitelje prirode da dođu na ture posmatranja ptica na subotičkim jezerima i pustarama.

Foto: Marianne Bevis / Flickr.com

U saopštenju se navodi da su subotičke nevladine organizacije kroz projekat "Zvuk ptica" (www.zvukptica.rs), izgradile infrastrukturu za posmatranje ptica (birdwatching) na četiri zaštićena prirodna dobra - jezera Palić i Ludaš, Subotičku peščaru i Selevenjsku pustaru.

Posetioci Palića od ove sezone mogu da istraže eko-stazu "Sa druge strane Palića", dugu 3.600 metara, na kojoj su postavljene dve osmatračnice - "Večernjakov salaš" i "Kod ostrva crnoglavog galeba".

Kako je precizirano, početak eko-staze se nalazi 800 metara od petlje na Koridoru 10, na putu za Suboticu. Staza se može preći i uz stručnu pratnju čuvara prirode iz Udruženja ljubitelja prirode "Riparia", a zainteresovani mogu da se prijave na birdwatching.rs@gmail.com.

Za zaljubljenike foto-safarija i posmatranje ptica iz neposredne blizine, organizovani je i obilazak specijalizovanih osmatračnica za fotografisanje ptica na četiri različite lokacije, uz obaveznu stručnu pratnju čuvara prirode.

Podseća se da je područje subotičkih jezera i pustara posebno značajno za gnežđenje i migracije, a delom i za zimovanje ptica, kao i da se na tom području može posmatrati više od 70 odsto svih vrsta ptica zabeleženih u Srbiji.

Do sada je na jezerima i pustarama Subotice posmatrano oko 260 vrsta ptica. Tu se gnezdi oko 130 vrsta, dok se tokom seoba i zimovanja na jezerima okuplja i do 20.000 jedinki ptica vodenih staništa.

Do 10. juna 2015. godine sve organizovane ture sa vodičima su besplatne. Projekat "Zvuk ptica", koji vode Udruženje građana "Artrust", Udruženje građana kooperativa "AŠC" i Udruženje ljubitelja prirode "Riparia", realizuje se uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.