Izvor: B92

Letnja turistička sezona već je počela. Prema istraživanjima, najveći broj Srba odmor će provesti u Grčkoj do koje će stići automobilom. Zbog nestabilne političke situacije u Makedoniji poznavaoci prilika savetuju putovanje preko Bugarske.

“Ako idete na grčko ostrvo Tasos iz Beograda, kilometraža je kraća za 50 km preko Bugarske. Ako idete na Halkidiki ili Olimpijsku regiju, tu je kilometraža duža za 35 - 60 kilometara. Istražujemo koje su još mane i prednosti puta u Grčku kroz Bugarsku”, navodi novinar Filip Čukanović.

Poslednja informacija je da nema gužvi ni na makedonskom ni na bugarskom graničnom prelazu. Iako prednost daje putu kroz Bugrasku, urednik emisije SAT kaže da nema razloga strahovati ni od Makedonije.

“Prednost kroz Bugarsku je kraća kilometraža, jeftinije gorivo, nema zelene karte, nema polisa, placa se vinjeta 5 evra, ali sva druga maltretiranja ne postoje”, navodi Mirko Alvirović, urednik emisije SAT.

Zbog političke krize u Makedoniji srpski vozači tvrde da će je ovog leta izbegavati, ali Makedonske vlasti saopštavaju da razloga za strah nema.

“Makedonija je bezbedna zemlja za putovanje, a grupa koja je izvela ‘izolovan’ teroristički napad u Kumanovu eliminisana je”, navode iz Ministarstva inostranih poslova Makedonije.

Iako se bezbedna vožnja podrazumeva, neretko se prave prekršaji za koje nećete moći da platite na licu mesta ni u Makedoniji ni u Bugaskoj, već sa potvrdom odlazite do najblizeg uplatnog mesta.

“Ako imate dioptriju mogu vam proveriti imate li rezervne naočare i onda vam mogu naplatiti kaznu 80 evra. Ako vas kazni, Grčka policija neće vam zadržavati dokumenta, ali ukoliko kaznu ne platite, mozete imati problema na granici na kojoj je vaša kazna evidentirana čim vam je policajac napiše”, zaključuje Alvirović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.