Izvor: S. Gregoviæ

Autor: {"id":294822,"id_news":993727,"name":"","surname":"S. Gregovi\u00e6"}

Ovogodišnja turistička sezona, za koju su oni koji rade u turizmu još rano proletos kazali da će biti vrlo neizvesna, može i da iznenadi. U pozitivnom smislu.

Foto: CumulusHumilis / Flickr.com

Prvi takav signal stiže iz najjužnije opštine crnogorskog primorja. Trenutno su kapaciteti HTP "Ulcinjska rivijera" popunjeni sa četrdeset odsto, što je u odnosu na isti period protekle godine znatno povećanje. Zavisno od objekata od 20 do čak 50 odsto. U hotelima na Velikoj plaži i na ostrvu Ada u delti reke Bojane, gosti su iz srednje Evrope (Poljaci, Česi...) Nemačke, ali i iz zemalja regiona. Narednih dana biće ih još više.

- Lepo vreme, naše jedinstvene plaže i nešto niže cene u ugostiteljsko-turističkim objektima učinili su da sezona dobro krene. Nadam se da će tako i nastaviti i da će ovo leto nadmašiti prošlogodišnje po poseti i ostvarenim noćenjima - kaže Mikan Zec, direktor HTP "Ulcinjska rivijera".

Dobru posetu beleži najatraktivnija i već godinama najposećenija budvanska rivijera. Gostiju ima u hotelima koji rade tokom cele godine (viših klasa) u sezonskim objektima, ali i kod privatnika. Fešte i karnevali i druge zabavno-turističke i kulturne manifestacije, koje se smenjuju čine da Budva beleži solidnu posetu.

Dobre vesti stižu i iz Nacionalne turističke organizacije. Direktor NTO Željka Radak Kukavičić, ističe da posebno raduje sve više namačkih turista na južnim plažama. Gosti iz zemlje koja je "prvak sveta" u putovanjima pre četvrt veka činili su 35 odsto ukupnog broja gostiju na jugu Jadrana. Onda je usledio raspad SFRJ, zemlje u kojoj su se osećali sigurno i to uvek isticali, ratovi, sankcije međunarodne zajednice... I Nemci su prestali da dolaze. Poslednjih godina oni se vraćaju na crnogorsko primorje, ali još ne u željenom broju.

- Iz godine u godinu raste broj nemačkih turista. Od 2009. do danas on je porastao čak za šezdeset procenata. Već ove sezone rast će biti i veći.

Posle čuvene turističke berze u Berlinu, na kojoj smo zimus odlično predstavili našu ponudu, zabeležen je rast bukinga između 20 i 50 procenata. Gosti iz Nemačke, što je za nas veoma važno, stižu u predsezoni, a biće ih u dobrom broju i posle glavne sezone. No i tokom jula i avgusta očekujemo goste iz ove zemlje.

Maj je i mesec đačkih i studentskih druženja. Hoteli, posebno oni nižih kategorija, dakle jeftiniji, su na meti tih posetilaca koji izvode ekskurzije i imaju sportska i druga takmičenja, u Boki Kotorskoj, na budvanskoj rivijeri, u Sutomoru i Ulcinju.

Cene koje su neki korigovali odavno su važan faktor. Ukoliko i drugi za koji procenat smanje cene koje su važile prošle godine, kako u smeštajnim tako i u ugostiteljsko-turističkim objektima, gostiju će biti još više. I iz sveta, ali i te kako i iz regiona. Pre svih Rusije čije je tržište podbacilo, jednim delom i zbog pada ruske rublje u odnosu na evro što je južni Jadran učinilo skupom destinacijom.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.