Izvor: B92

Za prva četiri meseca ove godine Zlatibor je ostvario uvećan broj noćenja za 25 procenata u odnosu na prošlu godinu, rekao je danas Tanjugu direktor tamošnje Turističke organizacije Arsen Đurić.

On kaže da se intenzivno i kontinuirano promovišu potencijali te srpske planine kako u zemlji, tako i u inostranstvu na razne načine posredstvom bilborda i reportaža.

"Trenutno se spremamo za letnju sezonu, uredjuje se centar Zlatibora, obeleženo je nekoliko biciklističkih i pešačkih staza i proširujemo sadržaje u Stopića pećini", kazao je Đurić istakavši da su to nove atrakcije na jednoj od najlepših srpskih planina.

Prema njegovim rečima, najveća tamošnja investicija je početak izgradnje gondole od Zlatibora do Tornika, a radovi bi trebalo da počnu u avgustu mesecu.

Biće otvorena dva nova hotela "Tornik" i "Iris" koji će upotpuniti turističku ponudu Zlatibora, rekao je Đurić.

"Uprkos krizi, Turistička organizacija i lokalna samouprava ulažu značajna sredstva u infrastrukturu, veliki broj investitora ulaže u nove smeštajne kapacitete, a postojeći se adaptiraju", kaže Đurić.

Direktor TO "Zlatibor", navodi da ova ustanova ima velike planove kada je u pitanju rusko tržište, ne samo u oblasti turizma već i drugim delatnostima.

Zbog toga je u Čajetini otpočela sa radom Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom, a prošle godine broj turista koji je posetio Zlatibor iz te zemlje je bio oko 2.000.

"Otvaranje Kancelarije će učvrstiti našu saradnju i bolje pozicionirati Srbiju na ruskom tržištu", zakljucio je Đurić.

Izvršni direktor Ruskog saveza turističke industrije sa sedištem u Moskvi, koja okuplja 3.500 agencija, Marina Jenkova kaže da je prvi put na Zlatiboru, čijom je prirodom oduševljena.

Ona je posetila Tornik i Sirogojno i smatra da ruski turisti treba da dodju na ovu planinu, jer priprodni i klimatski uslovi podsećaju na Krasnodarski kraj.

Jenkova je u izjavi za Tanjug kazala da bi njenim sugradjanima, kada je u pitanju hrana, odgovaralo više voća, povrća i ribe.

"Kada putujemo u zemlje koje nemaju izlaz na more, poput Srbije volimo spa centre gde možemo da se opustimo", rekla je Jenkova.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je ponovio da predstoje radovi na gondoli Zlatibor Tornik i istakao da sledi raspisivanje tendera za njih.

To je, prema njegovoj oceni, najveći kapitalni objekat od nacionalnog značaja.

On je istakao da je opštini Čajetina i TO "Zlatibor" veoma važna saradnja sa Ruskom federacijom, a prvi turistički poslenici iz te zemlje su stigli u posetu kako bi sagledali potencijale ove srpske planinske lepotice.

"Takođe, naša prednost je to što gradjevinske dozvole izdajemo za dva dana, budući da imamo objedinjenu proceduru i sve se završava na jednom šalteru u opštini, a potencijalni investitori mogu i putem elektronske pošte uputiti zahteve za njih", zaključio je Stamatović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.