Izvor: A. K.

Autor: {"id":292535,"id_news":986729,"name":"","surname":"A. K."}

Prvomajski uranak je tradicija mnogih stanovnika Srbije. Uprkos tome što mnogi misle da je to socijalistička zaostavština, uranak je razlog za druženje i zabavu koja nekada potraje i po četiri dana.

Dosta prasećeg i jagnjećeg pečenja, dečje radionice i "staze zdravlja" za starije, trubači i najbolji di-džejevi Šumadije, kao i mnogo dobrog provoda i druženja, i ove godine doživeće oni koji odu na prvomajski uranak.

Uprkos tome što mnogi misle da je to socijalistička zaostavština, uranak je razlog za druženje i zabavu koja nekada potraje i po četiri dana.

Na Paliću već 125 godina slave Prvi maj, i time, praktično, počinje letnja sezona. Tokom tri dana, veliki broj posetilaca uživa u vožnjama luna-parkom i šetnji zoo-vrtom, a na Velikoj terasi se za decu organizuju ekološke i dekupaž radionice, oslikavaju se lica, gleda Međunarodna prvomajska regata...

Ulaz na Palić će biti kontrolisan, a parkiranje kod "Male gostione" moguće je uz propusnice, a bez njih, iza hotela "Prezident" i na prostoru auto-kampa.

Tradicionalno, prvomajski uranak na Borskom jezeru počinje rudarskom budilicom koja još u šest časova polazi od topioničke kapije i prolazi kroz sve delove grada, do Banjskog polja. U podne počinje zabavni program, raspale se roštilji, poskidaju košulje i, u 15 časova, počinje navijanje na takmičenju za najjačeg čoveka Srbije. Celog dana prevoz iz Bora je besplatan, a u Dolini mira se organizuje Galerija skulptura.

Najbolji šumadijski di-džejevi i ove godine otići će u Raču, jer se tamo organizuje prvomajski "parti uranak" za mlade. Biće zabavno i na Srebrnom jezeru, jer će četiri noći odjekivati muzika sa žurki oko bazena.

Najbolji prvomajski uranak na jugu biće u Đavoljoj varoši, gde se treba pojaviti još u sedam ujutru. Tada počinje šetnja do svetskog čuda prirode, gde će posetioce čekati vodiči, a onda sledi spektakularan doručak u hladu kraj potoka. Tu će se okretati prasići i točiti piće. Tri puna pansiona s doručkom, velnesom i kupanjem u otvorenom bazenu koštaju 10.999 dinara u Prolom banji.

A U SJENICI JAGNjE

U Sjenici se organizuje "prvomajski teferidž", ali je mnogo zanimljivija fešta za Đurđevdan.

"Kod nas je tradicija da se ode do vodenice i uzme voda ispod točka, gde je penušava", kaže Željko Vranić iz Turističke organizacije Sjenice. "Tom prilikom ponesemo hranu, raspalimo roštilj i okrenemo jagnje. Vodu iz vodenice nosimo kući i pijemo je čitave godine za zdravlje."

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.