Izvor: B92

Radite mukotrpan posao zbog kojeg želite da provedete godišnji odmor što dalje od svog posla? Zašto da ne, i to je moguće. Savetujemo vam da posetite jednu od predivnih destinacija u nastavku ovog članka.

Alis Springs, Australija

Koliko je udaljeno: Nekih 1500 kilometara od najbližeg grada u Australiji, odnosno 17 sati vožnje automobilom.

Zašto je toliko posebno: Ovo mesto je sam centar Australije. S izuzetno visokim temperaturama, retko se nađe na karti putnika, iako bi najdivnije bilo da ga svako poseti bar jednom u životu. Okolina je suva, crvena i prašnjava, ali i to ima svoje čari. Svakako posetite jednu od najpoznatijih planina i svetih mesta u Australiji - Uluru (Ayers Rock).

Antarktičko poluostrvo, Antarktik

Zašto je posebno: Ovaj deo Zemljine teritorije vrlo retko se posećuje u turističke svrhe, više u one istraživačke. Nalazi se između Belingshausenovog i Vedelovog mora, a dug je 1300 kilometara. Iako tamo ne možete da spavate, postoji mnogo kruzera koji će vaš boravak na ovoj destinaciji učiniti i više nego zabavnim.

Lofoten u Norveškoj

Koliko je udaljeno: Ovaj deo Norveške tek je 2007. godine putem na mostovima povezan s ostatkom zemlje, a ranije je bio dostupan samo trajektom.

Zašto je posebno: Pažnju zaljubljenika u prirodne lepote veoma privlači ovaj veliki greben smešten unutar Arktičkog kruga, koji je dom brojnih životinjskih vrsta i ptica. Ali, živopisna arhitektura je ipak ono što najviše mami turiste.

Madagaskar

Koliko je daleko: Tačno je da je Madagaskar četvrto najveće ostrvo na svetu, ali tačno je i da je teško pronaći prirodnije mesto, bogato tolikim raznolikostima.

Zašto ići tamo? Pre svega, lemuri! Ako ste pogledali bilo koji crtani film u poslednjih pet godina, sigurno znate za njih. Na Madagaskaru ih ima u izobilju, zapravo, samo tamo i žive. Ovo ostrvo mešavina je afričkog, indijskog i evropskog uticaja. Brojni nacionalni parkovi ostaviće vas bez daha, a mi vam garantujemo da vas Madagaskar neće razočarati.

Uskršnja ostrva, Čile

Koliko je udaljeno: Ostrva su udaljena oko 2000 kilometara od najbližeg naseljenog mesta - ostrva Pitkairn, ali i ono ima tek 50 stanovnika. Ostrvo se nalazi oko 3.600 km zapadno od Čilea.

Zašto je posebno: Ostrvo je trouglastog oblika, površine 163,6 km2 i populacije od 3.791 ljudi, od kojih 3.304 živi u glavnom gradu Hanga Roi. Ostrvo je najpoznatije po svojim mnogobrojnim moaijima, velikim kamenim kipovima koji se prostiru duž obale. 1988. godine, gotovo celo Uskršnje ostrvo je kao nacionalni park upisano na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Australiji i Okeaniji.

Ušuaja, Argentina

Koliko je daleko: Najjužniji grad na svetu i jedno od retkih mesta s kojih se možete otisnuti na Antarktik.

Zašto ići tamo: “Tierra del Fuego“ ili Ognjena zemlja, definitino nema samo egzotično ime. U ovom delu Argentine videćete možda najlepše prirodne predele na svetu. Ušuaja, glavni grad argentinskog dela Ognjene zemlje, grad je od 60 hiljada stanovnika i smatra se najjužnijim gradom planete. S ovog mesta možete posetiti i već spomenuti Antarktik, a ipak i dalje biti u civilizaciji.

Šetlandska ostrva, Škotska

Koliko je daleko:160 kilometara severno od Škotske, zapravo, bliže je Norveškoj nego matičnoj zemlji.

Zašto ići tamo: Dok Škotska postaje sve popularnije turističko odredište, Šetlandi su i dalje prilično van interesa turista. Ljudi na ostrvu pričaju škotski, ali s prizvukom norveškog jezika. Ono što privlači turiste je bezbroj simpatičnih raštrkanih starih sela. Ostrvo nudi obilje seoskih zabava i muzike, a naokolo hodaju neobične ptice pafini, atlantski morski papagaji!

Foto: Robert Young, Brian Gratwicke, Arian Zwegers, Nelson Minar/Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.