Izvor: Jelena Subin

Autor: {"id":291897,"id_news":985061,"name":"","surname":"Jelena Subin"}

Prirodne znamenitosti naše zemlje, idealna mesta za predah tokom predstojećeg uranka. Sve više turista u jedinstvenim kanjonima, zaboravljenim jezerima...

Praznični prvomajski dani idealni su za beg u prirodu. I to za posetu pravim prirodnim lepotama naše zemlje. Kanjoni, reke, jezera, planine i sela, samo su mali deo onog u čemu se može uživati. Neke od interesantnih destinacija su na svega nekoliko kilometara od Beograda.

Biser Panonske nizije, u Banatu, Deliblatska peščara, odličan je izbor za porodični odmor. Na području severne Bačke nalazi se Ludaško jezero. Osim posebnog staništa za ptice, ovde živi više od 20 vrsta riba.

Za one željnije avanture i nestvarnih pogleda koji odmaraju oči i dušu, klisura reke Trešnjice ili kanjon reke Mileševke, idealan su izbor za praznike. Kanjon Mileševke dug je 24 kilometra i počinje kod sela Milošev Do, na starom putu od Prijepolja prema Sjenici, a završava se u blizini manastira Mileševa. Dubina ponora, divljina i vrletna korita iznad kojih se pruža Pančićeva omorika, oduzimaju dah ljubiteljima prirode. U kanjonu Mileševke gnezde se beloglavi sup, kraški i sivi soko, vrste koje se retko mogu gde videti u našoj zemlji.

Kanjon reke Trešnjice, nadomak Ljubovije, pleni svojom lepotom i divljinom. Sa svojim pritokama Sušicom i Tribućom, čine je jedinstvenom. Trešnjica izvire na Povlenu, pa je lepo obići i ovu planinu, a uliva se u magičnu Drinu. Nikako ne treba zaobići ni kanjor reke Uvac.

Nacionalni park "Tara", Golija, Homoljske planine i pećina Ceremošnja, neizostavni Višegrad i fantastična Drina, destinacije su koje ne bi trebalo propustiti. Tu su i Kučajske planine, Stara planina, Sićevačka klisura, Zlatar, Jelova gora i Jadovnik. Maj, mesec lepog vremena i pravih avantura, idealan je period za aktivnosti na vodi. Jedna od njih svakako je i rafting. Nišava, Lim, Ibar, Drina, reke su koje nude ovu adrenalinsku zabavu.

Fruška gora vrveće ove godine od ljubitelja odmora u prirodi, a idealan za odmor mogao bi biti i Nacionalni park "Đerdap". Ove godine prvomajske praznične dane skijaši će moći da iskoriste na obroncima Kopaonika. Snega ima taman toliko za majsko skijanje i uživanje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.