Izvor: Tanjug

Svečano otvaranje letnje turističke sezone u Beogradu počeće danas u Skadarliji nizom manifestacija. Program će početi u 11.45 sati i odvijaće se na dve lokacije u Skadarskoj ulici - kod Skadarlijske česme i ispred Kuće Đure Jakšića, a prvi će nastupiti Policijski orkestar koji će u belim paradnim uniformama svirati pesme o Beogradu, najavila je Turistička organizacija Beograda.

Program kod Skadarlijske česme će voditi glumac Milan Milosavljević u ulozi Branislava Nušića, dok će glumac Bojan Hlišć citirati lirsku verziju Kodeksa o ponašanju u Skadarliji.

U ulozi skadarlijske dame naći će se glumica Ljiljana Jakšić koja će recitovati pesme o Skadarliji, a glumica Marčela Frančesko će u ulozi Đurine Mile, u pratnji Skadarlijskog seksteta pevati neke od Đurinih pesama.

Prisutnima će se obratiti direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, sekretarka Sekretarijata za privredu Tijana Maljković i predstavnici Opštine Stari Grad.

Čast ceremonijalnog podizanja Skadarlijske zastave ove godine pripašće jednom od najstarijih skadarlijskih ugostitelja, vlasniku restorana "Šešir moj" Vladi Iliću, čime će sezona u Skadarliji biti svečano otvorena.

Dodela priznanja turističkog oskara "Zlatno turističko srce jugoistočne Evrope", koje organizuje SACEN International biće upriličeno ispred kuće Đure Jakšića.

Na toj lokaciji, u okviru programa koji će voditi glumica Vjera Mujović, njena koleginica Rada Đuričin će recitovati pesme o Beogradu.

Glumci Milan Milosavljević u ulozi Branislava Nušića i Milan Tubić u ulozi Đure Jakšiće će na humorističan način kao "instruktori boemije", objasniti publici kako se uz domaću rakiju, vino i čuveno "srpsko meze" veseli i lumpuje uz tamburaše, kako se naručuju pesme, kako se puna srca dočekuje zora.

Uz njih, glumice Ljiljana Jakšić i Marčela Frančesko će u ulozi skadarlijske dame i Đurine Mile pevati poznate starogradske pesme, a u programu će učestvovati i kulturno umetničko društvo Talija koje će izvesti splet starogradskih igara.

Organizatori su oko 13.30 sati planirali skadarlijsko-turističku lutriju, a svečani ručak za dobitnike priznanja "Zlatno turističko srce jugoistočne Evrope" biće organizovan u restoranu "Šešir moj".

U donjem delu Skadarske ulice, biće organizovan umetničko-zanatski kompleks Skadarlijski bazar na tezgama JKP Gradske pijace koje su umetnici grafita oslikali simbolima Skadarlije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.