Izvor: Huffington Post

Ako volite prirodu i vožnju kolima, ovi nacionalni parkovi idealno su mesto na kojem možete da provedete odmor.

Bedlends nacionalni park, Južna Dakota

Ovaj park dom je teško prohodnih zemljanih piramida boje rđe, u čijoj se blizini povremeno mogu videti bizoni. Jugozapadno od parka, na 90 minuta vožnje, nalazi se planina Rašmor s jednim od najčuvenijih prizora Amerike - uklesanim portretima predsednika Vašingtona, Džefersona, Ruzvelta i Linkolna.

Nacionalni park Glečer u Montani

Veličanstveni nacionalni park Glečer u 19. veku imao je 150 glečera, a danas ih je ostalo samo 25. Nažalost, predviđeno je da će glečeri do 2020. godine nestati u potpunosti, što će prouzrokovati i nestanak brojnih životinjskih vrsta kojima je neophodna hladnoća za preživljavanje.

Nacionalni park Akadija u Mejnu

Ovaj park čiji vrh predstavlja najvišu tačku severnoatlantske obale važi za jedno od najveličanstvenijih mesta na svetu za posmatranje izlaska sunca. Na 23 kilometra od parka nalazi se svetionik “Bas harbor” iz 19. veka, jedan od najčešće fotografisanih svetionika u Americi.

Nacionalni park Grand kanjon u Arizoni

Veliki kanjon reke Kolorado deo je jednog od najstarijih nacionalnih parkova u Americi. Atrakcija Skajvok (Šetnja po nebu) na raspolaganju je najhrabrijim turistima od 2007. godine. Konstrukcija iznad kanjona u obliku potkovice pruža fantastičan pogled ka njegovoj dubini.

Planinski lanac Blu Ridž, Nacionalni park Šenandoa u Virdžiniji

Ova oblast deo je Apalačkih planina i predstavlja najduži linearni park u Americi - prostire se na 755 km. Poznata je po plavičastoj izmaglici koja se javlja u ranim jutarnjim satima, a najpopularnija je u jesen kada se cela šuma zaogrne živopisnim bojama.

Foto: diosthenese, Dave Sizer, Jeff Gunn, Stuart Seeger, Mary Anne Baker /Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.