Izvor: Tanjug

Turistička organizacija Srbije, kao nosilac projekta Evropske komisije pod nazivom European Destinations of Excellence (EDEN) raspisaće sutra konkurs za odabir izuzetne destinacije Evrope u Srbiji, a ovogodišnja tema je "Turizam i lokalna gastronomija".

Cilj konkursa je da se identifikuju i nagrade manje razvijene i poznate destinacije koje svojom turističkom promocijom obuhvataju teritorijalno-specifično gastronomsku ponudu, rekao je šef projekta Dejan Crnomarković na današnjoj konferenciji za medije.

Ključni kriterijum konkursa je da destinacije imaju već registrovanu oznaku zaštićenog geografskog porekla, naveo je on.

Prema njegovim rečima konkurs će biti otvoren do 24. maja, a jedna pobednička i dve prateće destinacije iz najužeg izbora u Srbiji, biće uvršćene u "Mrežu izuzetnih destinacija Evrope" (EDEN Network).

Mreža ima za cilj stvaranje platforme za razmenu dobrih primera iz prakse medju nagradjenim destinacijama i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja, rekla je menadžer projekta Tijana Antić.

Antić je naglasila da TOS od 2010. godine sprovodi niz projekata koje finansira Evropska unija, odnosno Evropska komisija, a jedan od njih je i EDEN.

Amabasador ovogodišnjeg EDEN-a je autor emisije Gastronomad Nenad Gladić (alijas Lepi Brka), koji je rekao da veruje da je ovo dobar projekat jer pruža mogućnost da se podstakne razvoj manje poznatih destinacija, koje možda nisu imale priliku da pokažu šta umeju i znaju.

Projekat podržava i resorno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, čija je predstavnica u ovogodišnjem žiriju, a pored nje u žiriju su i predstavnici sa Univerziteta u Novom Sadu, Kulinarskog saveza Srbije, turističkih agencija kao i ovogodišnji ambasador EDEN-a Lepi Brka.

Prošle godine u našoj zemlji održan je prvi EDEN, pobednik je bila opština Knjaževac dok su za prateće destinacije bili izabrani Kovačica, Topola, Kučevo i zajednička kandidatura Nove Varoši i Prijepolja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.