Izvor: B92

Nedavno su članovi poznatog portala Lonely Planet odlučili da istraže koje su najpoželjnije gradske destinacije u ovoj godini. Konačno su stigli i rezultati - neki od njih imaju nisku stopu kriminala, drugi nadaleko poznate festivale, ali svima im je zajedničko to da su top gradovi za 2015. godinu!

Vašington, SAD

Vašington je prestonica muzeja i spomenika. Mreža od čak 19 muzeja, institut Smitsonijan, Zoo i nekoliko istraživačkih centara, čine ovaj grad jednom od top destinacija ove godine. Isto tako, ove godine obeležava se 150 godina od ubijstva Džordža Vašingtona pa će tokom cele godine biti održavani festivali njemu u čast.

Milano, Italija

Milano je grad zastrašujuće elegancije. Bankari s cipelama koje stoje više nego vaš računar, dame s Pradinim torbicama, starije gospođe koje šetaju svoje pudlice širom “Via della Spiga“... Taj prizor lepo je videti, ali ponekad može da ostavi hladan utisak. Ali zato su tu čuvena italijanska vina.

Zermat, Švajcarska

Kada je reč o uživanju u zimskim čarolijama na žestokim visinama, Zermatu nema ravnog. Još od kraja 19. veka šetači, planinari i zaljubljenici u zimske sportove uživali su gledajući vrh Materhorn, koji se ponosno izdiže iznad grada.

El Čalten, Argentina

Kada biste u lepom švajcarskom Zermatu porušili sve građevine koje su više od dva sprata, ispunili prostor radnicima, preduzetnicima i studentima, dodali pokojeg starosedeoca, dobli biste mesto na kojem nastaje novi Argentinski grad. Ovo je grad u nastajanju i upravo u tome se krije njegova lepota.

Valeta, Malta

Poslednjih nekoliko godine malteška prestonica doživela je drastičan redizajn. A sve u čast i slavu njenog 450. rođendana. Stoga se ove godine pripremaju razna slavlja koje će trajati po nedelju dana - pravo vreme da se poseti ovu zaboravljena prestonica.

Plovdiv, Bugarska

Jedan od najlepših evropskih starih gradova s dramatičnim pejzažom Rodopa. Istorijska baština, fascinantan noćni život i živopisan smisao za humor lokalnog stanovništva - prava su mešavina začina koja vas mami da ove godine posetite ovaj grad.

Solzberi, Velika Britanija

Dugo vremena putnici su smatrali Solzberi samo kratkom postajom na putu prema Stounhendžu. Ali, 2015. će biti godina kada će ovaj tipično engleski gradić otvoriti šampanjac u čast svog 800. rođendana.

Beč, Austrija

Kolači, bečka šnicla, Sissy, veličanstveni dvorci i arhitektura, Mocart, Mocart kugle… Mnogo je toga po čemu je Beč poseban i zašto je zaslužio da se nađe na ovoj listi. Činjenica da nam je “na dohvat ruke” tome samo ide u prilog.

Čenaj, Indija

Čenaj je uvek bio jedan od onih džinovskih Indijskih gradova kroz koje se samo projuri. Ali ove godine tome je došao kraj. Gradske vlasti odlučile su da zaustave svakog putnika namernika i slučajnog prolaznika kako bi mogao da uživa u veličanstvenoj arhitekturi i fenomenalnoj hrani.

Toronto, Kanada

Najveći multikulturalni grad na svetu, megapolis u kojem se govori preko 140 jezika obećava nezaboravnu zabavu za svojih 250 000 posetilaca za vreme održavanja Pan Američkih igara.

Foto: Ted Eytan, Nestor Galina, Jöshua Barnett, Philip Larson, Gary Bembridge, Juan Antonio F. Segal, Eugene Regis, Nico Kaiser, Shaun Dunphy, Robert/Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.