Izvor: B92

Direktor Ruske železnice Vladimir Jakunjin predstavio je plan za transsibirski auto-put koji bi polazio od Londona i povezivao istočnu granicu Rusije s Aljaskom preko Beringovog moreuza i nastavljao do mesta Noum i Ferbanks, na putu ka Njujorku.

Na istočnoj strani, po izlasku iz Rusije, auto-put bi se nastavio na mrežu auto-puteva zapadne Evrope i Azije, s glavnom deonicom koja bi se prostirala sve do Velike Britanije.

Jakunjin je izjavio da bi put povezivao Rusiju sa Severnom Amerikom preko Čukotke, krajnje severoistočne regije Rusije i Evroazije, kroz Beringov moreuz (koji razdvaja Aziju i Severnu Ameriku) do poluostrva Sjuard na istoku Aljaske.

Kako bi vozači prešli preko okeana između Sibira i Aljaske? Trajektom? Tunelom? Mostovima? U izveštaju nisu navedeni ovi detalji. Još nema ni nacrta mosta, a ne zna se ni od kakvog materijala bi bio izgrađen.

Ali to nisu jedine nejasnoće u vezi sa ovim projektom.

Najkraća udaljenost između kopna Amerike i kopna Aljaske iznosi 88 kilometara. U teoriji, prema proračunima CNN-a, ovaj superauto-put od Londona do Aljaske (a preko Moskve) iznosio bi oko 12.978 kilometara.

Put bi do Aljaske najverovatnije vodio preko sela Noum. Glavni problem predstavlja njegova udaljenost od ostatka civilizacije - nijedan put ne povezuje ovo mesto s mrežom puteva u državi. Oko 836 kilometara opustošenog terena bez puteva razdvaja ovo selo od najbližeg većeg grada i mreže puteva u Ferbanksu, nezvaničnog severnog kraja glavnog auto-puta u Aljasci. Od Ferbenksa se dalje putevima može doći do Kanade i 48 susednih američkih država.

Čak i da se izgradi put za Noum, put od Londona do Njujorka mogao bi da iznosi čitavih 20.777 kilometara.

Nije jasno ni ko bi finansirao ceo projekat, mada se zna da Jakunjin važi za bliskog prijatelja Vladimira Putina, a najverovatnije i njegovog naslednika na poziciji predsednika. Uprkos tome što bi izvođenje projekta zahtevalo enormna ulaganja, prema Jakunjinu bi veliki ekonomski napredak i više nego nadoknadio utrošeni novac, o čemu takođe nema detalja u izveštaju.

Plan je izložen na sastanku Ruske akademije nauka u Moskvi.

Foto: Kevin Dooley/Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.