Izvor: B92

Nakon pada aviona "Džermanvingsa" kada je pilot Andreas Lubic namerno oborio letilicu u Alpima, stručnjaci za avio bezbednost imaju novi predlog kako da spreče nesreće ovog tipa.

Oni predlažu uklanjanje pilota iz kabina i uvođenje auto-pilota koji bi upravljali letilicama uz mogućnost preuzimanja kontrole specijalizovanog tima stručnjaka iz kontrole letenja na zemlji.

Kod vojnih aviona već su uvedeni automatski sistemi upravljanja letilica i postoji mogućnost da se ovi sistemi mogu upotrebiti i na putničkim avionima.

Takvi potezi mogu izgledati logično posle ovakve nesreće, ali pojedini stručnjaci upozoravaju da je tehnologija puna problema.

"Smrt 149 putnika je anomalija, godišnje tri milijarde ljudi biva prevezeno avionom i poslednje tri decenije broj namerno izazvanih padova na komercijalnim letovima manji je od deset", navodi Patrik Smit autor ’’Kokpit Konfidentala’’.

On napominje da bi najavljene inovacije mogle doneti još problema, kao što su hakovanje komunikacije između auto pilota i kontrole leta od strane terorista.

Međutim, dodatna stvar koja utiče na ove promene je novac, na taj način što bi inovacija bila isplativa za avio-kompanije, jer bi troškovi oko angažovanja i obuke pilota, njihovog smeštaja i puta bili smanjeni.

Imali bi pilote na tlu koji rade smene od po 8 sati, ne moraju da putuju iz jedne vremenske zone u drugu i menjaju neudobne aerodromske hotele.

"Ovo je budućnost letenja i avio kompanije će učiniti sve kako bi smanjile troškove i povećale bezbednost letenja" smatra Meri Kamings, profesorka letenja univerziteta Djuk.

Većina manevara aviona sem poletanja i sletanja su već automatizovani, čak je i promena kursa leta automatizovana i pilot umesto da sam okreće avion samo programira nove koordinate u kompjuter aviona.

Piloti se uglavnom ne slažu sa ovim i napominju situacije u kojima u deliću sekunde treba odreagovati i spasiti živote putnika.

Primer leta 1549 "Ju es ervejza" u kome je pilot Čelsi Sulenberger spustio avion na reku Hadson nakon kvara motora je pravi primer i u takvoj situaciji ne bi pomogli piloti smešteni na zemlji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.