Izvor: Punkufer

Budimpešta, glavni grad Mađarske, i jedna od nama najbližih milionskih metropola, sa lakoćom može da parira kulturnim i turističkim metropolama kao što su Rim, London, Pariz ili Berlin. Verovatno ste bar jednom do sada uživali u spomenicima, dvorcima i Dunavu, ali evo nekoliko saveta kako da se ponovo zaljubite.

Ovo su razlozi zbog kojih vredi posetiti ovu destinaciju:

1. Posmatrano iz ugla istorije i arhitekture, Budimpešta je jedna od najzanimljivijih evropskih destinacija.

2. Većina turističkih atrakcija (poput Ribarskog dvorca) je na otvorenom i potpuno besplatna za posetu!

3. U Budimpešti nećete biti gladni. Hrane ima za izvoz, od mađarskih specijaliteta, do obilja stranih restorana i pabova, a cene nisu previsoke. Inače, kada su cene u pitanju, Budimpešta je jedna od najpristupačnijih turističkih destinacija u Evropi.

4. Topli izvori termalne vode najveće su turističko blago, ali i potencijal grada. Jeste li znali da u Mađarskoj postoji preko 1000 izvora termalne vode?

5. Posetite Veliku sinagogu. Ovo je najveća sinagoga u Evropi u kojoj se takođe nalazi i Mađarski muzej jevrejske umetnosti i Memorijal Holokaustu.

6. Budimpešta se nalazi na putu prema nekim od najpoznatijih turističkih destinacija u Evropi (Krakov, Bratisalva, Varšava) - u koji god grad putovali, svakako bi bilo dobro zaustaviti se i u Budimpešti.

7. Možete spavati u pravom "Grand Budapest Hotelu” - hotel “Corinthia Budapest Hotel” poslužio je kao inspiracija za popularni, Oskarom nagrađen film.

8. Ako volite horor, tu je i Kuća terora, u kojoj se možete bliže upoznati s nacističkom Nemačkom.

9. Ako tražite mir i odmor u prirodi - samo jedan od brojnih parkova biće i više nego dovoljan. Naša preporuka je da posetite ostrvo Margit na Dunavu, na kojem se nalazi mali zoološki vrt.

Foto: János Balázs/Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.