Izvor: Tanjug

U prva dva meseca ove godine u Srbiji je boravilo 12 odsto turista više nego u istom periodu lane, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije (TOS).

U januaru i februaru boravilo je ukupno 269.057 turista, od kojih je domaćih bilo 161.731 ili 60 odsto od ukupnog broja gostiju, a stranih 107.326, odnosno 40 odsto.

Kako se navodi, ostvareno je skoro 850.000 noćenja, što je za sedam odsto više u odnosu na prva dva meseca prethodne godine, od čega su 68 odsto noćenja ostvarili domaći, a 32 odsto strani turisti.

Domaći gosti najviše su boravili u planinskim, u 56 odsto slučajeva i u banjskim mestima, dok su strani turisti najviše posećivali Beogarad, a zatim planinska mesta. Kada je reč o turističkim mestima, domaći turisti najradije su se opredeljivali za Kopaonik, gde je boravilo 19 odsto više turista nego januara i februara 2014. godine.

Zatim slede Zlatibor, na kome je boravilo čak 30 odsto turišta više nego u prva dva meseca prethodne godine, Beograd, Tara, Vrnjačka Banja i Stara planina. Strani turisti su najčešće birali Beograd kao turističku destinaciju, što je dovelo do porasta stranih gostiju u prestonici za 17 odsto.

Stranci su boravili i na Kopaoniku, gde ih je bio čak 37 odsto više nego početkom 2014. godine, na Zlatiboru, u Novom Sadu, Staroj planini i Subotici. Među starnim turistima, u Srbiju su najviše dolazili Crnogorci, zatim Bugari, Bosanci, Rusi, Hrvati, Rumuni, Slovenci, Italijani, Makedonci, Nemci...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.