Izvor: Novosti/J.Subin

Sve je više stranih gostiju u „zemlji orlova“, a aranžmane nude i naše turističke agencije. Za neke ni politika nije prepreka.

Nije baš da smo “ludi” za albanskom obalom, ali domaća statistika pokazuje da je u poslednje dve godine porastao broj onih koji su se odlučili za letovanje u ovoj zemlji. Jedan od razloga jeste to što je Albanija znatno podigla kvalitet ponude, a cene su prilično niske - 25 evra u sezoni za polupansion u hotelu sa četiri zvezdice.

- Potražnja za aranžmanima za Albaniju definitivno je povećana, ali ova zemlja nije ni blizu ozbiljnih destinacija - priča Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija. - Ranije je bilo od 50 do 100 ljudi koji su odlazili tamo, a sada ih ima oko 500. Mislim da politički razlozi prestaju da budu toliko aktuelni, a i Albanija nije isto što i Kosovo. Kada je reč o prijavama, bilo ih je manje, ili ih nije bilo uopšte, za razliku od Hrvatske. Niko se nije javio da kaže da je trpeo neko nasilje ili doživeo neprijatnost.

foto: flickr.com/Godo/Godaj

Ipak, ima dosta onih koji ne mogu ni da pomisle da letuju u ovoj zemlji, prvenstveno zbog političkih razloga.

- Domaće agencije imaju aranžmane za Albaniju, ali mnogi turisti se i samostalno organizuju - kaže Seničić. - Posle beogradskog Sajma turizma, bilo je uplata za ovu zemlju. Nije neki broj, ali prodato je 150 aranžmana, što je veliki pomak u odnosu na prošlu godinu.

- Drač i deo oko njega imaju veliki broj novih apartmana, obala je lepa, ali urbanistički neuređena - objašnjava naš sagovornik. - Zato južni deo obale, oko Sarande, ima predivne plaže. Vanpansionske cene su niske.

OBILAZE BEOGRAD

Albanske turističke agencije dovode turiste iz njihove zemlje u Srbiju. Kako kaže Seničić, na putu do Beča i Budimpešte, oni provedu noć ili dve u srpskoj prestonici. Dolaze i na “Egzit”, “Birfest”, džez festival u Nišu.

foto: flickr.com/Godo-Godaj

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.