Izvor: Punkufer

U 12. veku u jugoistočnoj Aziji kmersko kraljevstvo živelo je svoje zlatno doba. Pod vladavinom raznih kraljeva, Kmeri su proširili granice svojeg kraljevstva preko većine teritorija jugoistočne Azije.

Bogatstvo i prosperitet kraljevstva dozvoljavali su kmerskim kraljevima da podižu brojne hramove na svojoj teritoriji kao znak poniznosti pred bogovima. Najpoznatiji od tih hramova svakako je Angkor Vat, najveći religiozni spomenik na svetu. Ali, osim njega postoje mnogi koji su svakako vredni pomena, a jedan od njih je i hram Bajon.

Hram Bajon izgradio je kralj Džajavarman, jedan od najvećih kmerskih kraljeva, pred kraj 12. veka. Bajon je služio kao središnji hram u novom glavnom gradu Angkor Tomu. Za razliku od ostalih kmerskih hramova, Bajon je poseban po tome što je jedini državni hram izgrađen u to doba i posvećen samo Budi. Nakon smrti Džajavarmana njegovi naslednici prilagođavali su hram u skladu sa svojim verskim uverenjima, tako da sada hram sadrži hiduističke i budističke elemente koji nisu bili deo prvobitnog plana.

Od originalne “postave“ najviše se ističu kamena lica, postavljena u setu od četiri identična komada i koji pokazuju u jednom smeru. Prema nekim istraživanjima veruje se da lica predstavljaju davno zaboravljeno božanstvo Avalokitesvara, budističko božanstvo saosećanja. Ali, drugi naučnici tvrde da kamena lica predstavljaju samog kralja Džajavarmana i svoju tvrdnju potkrepljuju činjenicom da su ova kamena lica slična s drugim licima na kojima je prikazan kralj.

Isto tako, zanimljivi su nalazi pronađeni na zidovima dve galerije u hramu. Tako su na jednom spoljašnjem zidu galerije pronađeni slikovni prikazi kmerske istorije i prizori iz svakodnevnog života. Pronađeni su i prikazi Kmera kako ratuju sa svojim susedima. To se pripisuje činjenici da su Kmeri izgubili deo teritorija od Kamsa, ali je kralj Džajavarmana, za vreme svoje vladavine, uspeo da povratiti tu teritoriju.

Za razliku od spoljašnjih zidova, unutrašnji zidovi galerija prikazuju verske motive, uključujući božanstva Brama, Višnu i Šiva, ali i scene iz hinduističke mitologije. Sve u svemu na 1,2 kilometara zidina nalazi se preko 11.000 izrezbarenih figurica.

Danas je hram deo Angkorškog arheološkog parka koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Ako se u obzir uzmu drugi hramovi koji se nalaze unutar ovog parka, uključujući i slavni Angkor Vat, Prea Kan i Ta Prom, hram Bajon nudi jedinstven pogled u nekad bogatu civilizaciju i njenu političku, religijsku i kulturnu istoriju.

Izvor: punkufer.hr

Foto: Jennifer, shankar s, Guerretto, Mikel Lizarralde, Mark Fischer, Jean-Pierre Dalbéra/Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.