Izvor: Novosti/A.Krsmanoviæ

Pravo je vreme da planirate svoj odmor, preko agencije ili individualno. Najpovoljnije je uplatiti aranžman u celosti, jer se tada dobija dodatni popust.

Poslednjeg dana marta zvanično se završavaju popusti za rane uplate letovanja, ali će u većini turističkih agencija i dalje nuditi aranžmane uz povoljne uslove plaćanja.

Ipak, onaj ko zna gde želi da letuje ne treba da se nada ponudi u poslednji čas “last minit”, pošto se smanjuje mogućnost odabira smeštaja, odnosno bira se između onog što je preostalo. Zato se uvek najviše isplati juriti popuste za rane uplate. Najpovoljnije je uplatiti aranžman u celosti, jer se tada dobija dodatni popust.
Tako, recimo, posredstvom “Hedonik travela”, četvoročlana porodica (dvoje dece do 14 godina) može da letuje na ostrvu Evija od 22. juna do 2. jula za 386 evra. Na postojeći popust za rane uplate dobija se dodatni - od 15 odsto. Cena uključuje prevoz, smeštaj u četvorokrevetnom studiju i korišćenje suncobrana na plaži.

Većina turističkih agencija, kako je to bilo i ranije, nudiće neke vrste popusta do kraja aprila. Međutim, u “Viva travelu” daju popust od 10 odsto za uplate do 31. marta. Imaju bogatu ponudu za porodične aranžmane, a najpovoljniji su oni s polascima 19. maja. U tom periodu porodica može da letuje za 185 evra, a u cenu su uključeni prevoz i smeštaj u hotelu s bazenom. Porodično letovanje krajem juna i početkom jula koštaće 419 evra.

U “Argusu” preporučuju da se do 31. marta uplate aranžmani za Grčku i Tursku, jer većih popusta od postojećih neće biti. Naročito je zanimljiva Turska, jer paket-aranžman uz avionski prevoz može da se nađe po ceni već od 199 evra.

Za mnoga odredišta teško je organizovati putovanje jeftinije od agencije, jer one imaju grupne cene, pa čitav aranžman košta koliko samo smeštaj rezervisan preko sajtova s hotelskim rezervacionim sistemima. Najveći problem rezervisanja preko interneta jeste to što, ukoliko smeštaj nije dobar (soba je u suterenu, zidovi su vlažni ili prostor ne odgovara fotografijama na sajtu), turista nema kome da se žali.

Individualno organizovanje odmora povoljnije je kada se radi o destinacijama do kojih nema čarter-letova i gde ne odlaze velike grupe naših turista. I tu je najveća ušteda kada se putovanje planira na vreme, jer svi u “turističkom lancu” - od hotela pa do vlasnika trajekata - nude jeftinije svoje usluge dok još nije počela sezona, a kasnije, što je bliži polazak, sve je skuplje.

I kod uplata paket-aranžmana preko agencija uvek postoji mogućnost uštede. Porodični hoteli su jeftiniji od velikih lanaca, a osoblje je ljubaznije. Dosta su jeftiniji i hoteli u centru nekog turističkog mesta od onih na udaljenim mestima koji imaju privatne plaže. Iz centra se, međutim, može ići do najboljih plaža i bolje upoznati destinacija. Treba koristiti javni prevoz, jeftiniji je, a nema ni taksista koji mogu da prevare turistu.

Usluga “sve uključeno” isplati se samo mnogobrojnim porodicama s decom u pubertetu (za koju se podrazumeva da mogu obilno i često da jedu) i ukoliko je hotel mnogo udaljen od “ostatka sveta”, jer hrana u turističkim mestima mahom nije skupa, naročito ukoliko se ide u lokalne restorane i radnje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.