Izvor: Tanjug

U Srbiji je povećan broj turista za 12 odsto, a zabeležen je i rast deviznog priliva, izjavila je danas pomoćnica ministra za turizam Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo.

Foto: tippi t / Flickr.com

Ona je na panelu „Industrijska politika u trgovini i turizmu - sektorska i regionalna persapektiva“ rekla da je za prvih 11 meseci 2014. godine zabeležen rast deviznog priliva za devet odsto.

"Turizam je globalni fenomen...Turizam odoleva različitim iskušenjima i uslovima koji su možda nepovoljni", rekla je ona i iznela podatak da je u 2014. godini bilo milijardu i 138 miliona međunarodnih turističkih putovanja.

Poređenja redi, kako je dodala, 1950. godine putovalo je 25 miliona ljudi širom sveta. "Procena je da će do 2030. godine putovati milijardu i 800 miliona ljudi", istakla je. Kaže i da je zabeležen veći broj turista na evropskom kontinentu i da je zabeležen rast od pet odsto.

"Evropa je podeljena u više segmenta i najbrže rastuće su južna i mediteranska Evropa, a u tom regionu se nalaze i bivše jugoslovenske republike, pa i Srbija", poručila je Pindžo i dodala da su statistički podaci pokazali da "naš region raste".

Ona je dodala da je Srbija povećala konkurentnost tako što je uvela vizne olakšice i podsetila da odnedavno za građane koji imaju šengensku, britansku ili američku vizu više nije potrebna i viza Republike Srbije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.