Izvor: Beta

Brazilski grad Rio de Žaneiro počinje danas proslavu 450 godina postojanja tako što će tokom celog meseca znamenitosti grada biti osvetljene plavom bojom u okviru kampanje "Plavo srce" protiv šverca ljudi u svetu.

Gradske vlasti su odlučile da svi spomenici budu osvetljeni noću, među kojima čuvena statua Hrista koja dominira gradom na brdu Korkovado, Opera, muzeji, crkve i Trvđava na plaži Kopakabane.

Vrhunac proslave biće torta visoka 450 metara koja će biti postavljena na glavnom trgu. Kuvari su za tortu potrošili 2,5 tona brašna, 2,1 tonu šećera, 1,5 tona margarina, 3.000 jaja i po 1.000 litara mleka i šlaga.

Pre 450 godina, 1. marta 1565. godine, portugalski kolonijalizatori su u spektakularnom zalivu na oballi Atlantika osnovali grad Rio de Žaneiro, 65 godina pošto su se tu iskrcali u januaru 1502. godine. Do tog vremena su tu živeli indijanski domoroci.

Portugalci su tada verovali da je razuđena obala ušće neke velike reke, a pošto su je našli januara, tom predelu su dali naziv Rio de Žaneiro - "Januarska reka".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.