Izvor: J. SUBIN

Autor: {"id":283016,"id_news":962853,"name":"","surname":"J. SUBIN"}

Super provod na 155 kilometara od Beograda. Grad sa bogatom istorijom i dobrom kuhinjom.

Banat u malom. Na samo 155 kilometara od Beograda nalazi se, kako turisti vole da ga zovu, “mali Beč”. Temišvar - grad istorije, šopinga, zelenih parkova i bogatog noćnog života. Ovaj grad, koji su za osam vekova postojanja “gazile” različite imperije, ostavlja utisak snažnog i nepobedivog mesta.

Grad na Begeju je postao jedna od omiljenih destinacija turista iz Evrope, pa i naših.

Turisti iz Srbije do Temišvara najčešće dolaze kolima ili autobusom. Ukoliko putuju sopstvenim prevozom, na samom ulasku u Rumuniju treba da kupe vinjetu koja košta tri evra. Iako gradski prevoz dobro funkcioniše, sve znamenitosti se nalaze u strogom centru, pa ga turisti i ne koriste.

10.00

Razgledanje grada i šetnja Trgom pobede (Pjaca Viktorijej). Tu se nalaze zgrade Opere i Nacionalnog pozorišta i čuvena Saborna crkva Banatske mitropolije, kao i kip vučice koja doji Romula i Rema, poklon grada Rima iz 1926. godine. Šetnjom se stiže i do Trga slobode. Tu su kip device Marije i bista poslednjeg dačkog kralja Decebala.

12.00

Za ljubitelje istorije, posle ispijanja šolje dobre kafe u nekom od kafića na temišvarskim trgovima, šetnja može da se nastavi do Trga jedinstva, gde se nalazi i rimokatolička katedrala. Tu je smeštena i Srpska saborna crkva. Srpsko pravoslavno blago krasi ikonostas, delo Konstantina Danila i Mihaila Janića iz Arada. Većina građevina na centralnim trgovima označena je na turističkim info-tablama, s kratkim istorijskim sadržajem.

14.00

Pravo je vreme za uživanje u rumunskoj kuhinji. Ručak obično počinje čašicom tuice, rakije od šljive. Rumunija je, inače, drugi u svetu proizvođač šljiva. Temišvar ima dosta restorana domaće kuhinje, koja će zadovoljiti sva čula. Definitivno treba probati palentu, punjene paprike, čorbu s povrćem i mesom, sireve, prasetinu... I sve to zaliti čašom dobrog vina ili sokom od zove.

16.00

Jedan od najvećih tržnih centara u ovom delu Evrope nalazi se u Temišvaru. “Julijus mol” ima sve potrebne radnje i robne marke, pa ga turisti iz Srbije ne zaobilaze.

20.00

Dinamičan noćni život u Temišvaru traje do sitnih jutarnjih sati. Na hiljade mladih iz svih krajeva Rumunije uživa po klubovima, noćnim barovima i diskotekama.

Izvor: novosti.rs

Foto: Antonius Plaian/Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.