Izvor: B92

Većina ljudi voli da putuje, i smatraju da svako putovanje obogaćuje njihove živote i iskustva.

Međutim ako ste žena, i planirate da putujete bez pratnje, par destinacija biste možda mogli da zaobiđete.

Vlasnica portala Međunarodni ženski putnički centar, Džuli Krojcer, savetuje žene na kojim mestima na svetu moraju biti oprezne.

"Zapanjena sam informacijama koliko nesigurnih mesta za žene postoji na svetu. Postoje i mjesta u koja uopšte ne možete ući ako ste žena. Potpuno podržavamo slobodu žena da putuju, ali moramo se pomiriti sa činjenicom da one nisu dobrodošle svuda", izjavila je Krojcer.

Evo u kojim zemljama žene treba da budu posebno oprezne.

Indija

Bande često za svoje žrtve biraju lokalne žene ali i turistkinje i broj slučajeva silovanja je u velikom porastu. Prema nekim informacijama, slučaj silovanja prijavi se svakih 20 minuta. Ranije ovog meseca japanska studentkinja je drogirana i silovana u severnoj Indiji.

Brazil

Fascinantne fotografije karnevala iz Rio de Žaneira samo su maska za činjenicu da je Brazil jedna od zemalja sveta u kojoj je stopa nasilja izuzetno visoka. I kod njih je broj slučajeva silovanja u porastu. Pre dve godine američku turistkinju silovala je banda u javnom autobusu dok su njenog momka vezali lisicama i nije mogao da joj pomogne.

Turska

MailOnline Travel navodi kako je ovo lepa zemlja ali da ima čudan odnos prema ženama. Takođe, nasilje nad ženama je, ističu, tabu tema u ovoj zemlji.

Tajland

Milioni turista posete ovu zemlju svake godine, ali ono što je šokiralo svet prošle godine jeste ubistvo Britanaca Davida Millera i Hane Viteridž koja je i silovana. Ovaj stravični slučaj dogodio se u septembru prošle godine.

Egipat

Nakon događaja iz 2011. godine, ova država je karakteristična po nestabilnoj sigurnosnoj situaciji i povećan je broj seksualnih napada.

Kolumbija

Turizam u Kolumbiji je u procvatu poslednjih godina. Iako je sigurnija nego što je to bilo pre 10 godina, seksualno nasilje nad ženama je i dalje prošireno, pogotovo nad ženama koje su iz ruralnih područja.

Južnoafrička Republika

Turizam je u razvoju u ovom delu afričkog kontinenta, ali ova zemlja je i dalje jedna od najnesigurnijih na svetu. Veliki broj slučaja silovanja, pljački i ranjavanja pištoljima itekako su tome doprineli. Više od 66.000 slučajeva seksualnog napastvovanja prijavljeno je u razdoblju od 2012. do 2013. godine.

Maroko

Prava žena skoro i da ne postoje u ovoj zemlji. Ženama koje putuju same savetuje se da pripaze na način oblačenja jer su stanovnici Maroka konzervativni i religiozni.

Meksiko

Iako veliki broj poznatih ličnosti, pogotovo iz Amerike, posećuje ovu zemlju, stopa nasilja je visoka. Razmena vatre pucanjem iz pištolja i silovanja u javnom prevozu veoma su česta pojava.

Kenija

Svoj turizam ova zemlja izgradila je promoviđući safari parkove i život u divljini. Prema izveštajima, žene u gradskim i seoskim područijima vrlo često su izložene nasilju. Oko 32 odsto devojaka bude žrtva seksualnog nasilja pre nego što postanu odrasle. Česte su i otmice turistkinja.

Foto: Giuseppe Milo/Flickr.com

Izvor: magazin.hr

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.