Izvor: B92

Turisti koji odmor rezervišu onlajn moraju da budu obazrivi. Najpre treba proveriti rejting veb-ponuđača aranžmana. U “Juti” ističu da bi bilo dobro da zainteresovani imaju posebne internet kartice.

Rezervacije iz fotelje gotovo da su postale praksa u većini srpskih domova. Ipak, tih nekoliko koraka na internetu može da se završi i prevarom. Zato iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija - JUTA upozoravaju građane da vode računa o tome kome uplaćuju i preko kojih sajtova rezervišu svoj odmor.

- Najbitnije je da budu obazrivi kada je reč o opštim uslovima naplate - priča Aleksandar Seničić, direktor “Jute”. - Moraju da budu sigurni u to šta su rezervisali, a deo oko naplate obično nije transparentan. Negde je skrajnut, i ne daje mnogo informacija. Naročito kada je u pitanju otkazni rok. Dešava se i da turisti iz Srbije nešto “bukiraju” pa da to ne dobiju. Neko im uzme pare, a kad dođu tamo, rezervacija ne postoji. Zato je važno da se vodi računa i o rejtingu sajta preko kojeg se obavljaju onlajn rezervacije.

Kako ističe Seničić, bilo bi dobro da građani koji se odluče na ovakve aranžmane imaju posebne internet kartice sa određenim iznosom novca, a ne kartice koje su povezane s tekućim ili deviznim računom, jer zloupotrebe postoje.

- Nekad je bilo moguće da hotel otkažete za 24 sata i da ništa ne platite, a danas je to malo drugačije - priča Seničić. - Sada postoji mogućnost da se rezervacija otkaže sedam ili čak 14 dana pre dolaska, a tek posle toga “idu penali”. Zato je dobro da se pročitaju svi uslovi, pa tek tada da se rezerviše. Bilo je problema s naplatom ili neobavljenim uslugama. Dešavalo se da su ljudi bukirali smeštaj preko nekih sajtova koji samo izgledom podsećaju na prave, što je bila klasična prevara.

I dalje je, bar kako kaže Seničić, najbolje putovati preko agencija. To turistima nudi neku sigurnost, a i zakonom su zaštićeni.

- Onlajn rezervacije od kuće danas mogu da se urade i kod agencija - kaže Seničić. - Jednostavno, postoji mehanizam kako se turisti tada štite.

MEĐUNARODNI SKANDAL

Direktor “Jute” navodi primer sajta koji je prodavao smeštaj u hotelima s pet zvezdica u Turskoj. Turisti iz celog sveta su onlajn uplaćivali gotovo 60 odsto aranžmana, mimo ikakvog dogovora s hotelima. Kako kaže, izbio je međunarodni skandal, “težak” nekoliko miliona evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.