Izvor: novosti.rs

Pročitajte jedan od mogućih načina da provedete idealan dan u Pragu.

Ako ste na proputovanju kroz Prag i imate samo jedan dan da obiđete čuveni “zlatni grad”, ne očajavajte nego iskoristite maksimalno svaki trenutak.

Centralno, istorijsko jezgro Praga jedinstvena je urbana celina s više od dve hiljade istorijski značajnih građevina i spomenika. Zato je Prag jedan od najznačajnijih kulturnih centara Evrope.

08.00 Jednodnevna karta za gradski prevoz košta oko šest evra, a metro radi od pet časova. Karlov most je jedna od najvećih atrakcija grada, a bio je i “glavni lik” u spotu grupe “Inekses” i u mnogobrojnim filmovima. Na Karlovom mostu uvek je gužva, pa poznavaoci prilika preporučuju da se do njega dođe rano ujutro. Leti, u zoru, na ovom mostu iz 14. veka mnogi građani vežbaju jogu.

Od prepodnevnih sati most je prepun turista, karikaturista, slikara... Na mostu se nalaze skulpture ličnosti koje su važne za istoriju hrišćanstva i Češke, a nama je najznačajnija statua Ćirila i Metodija.

09.00 Doručak u kafeu “Imperijal” predstavlja divno iskustvo. Nalazi se blizu mosta, a vodi ga čuveni češki šef (glavni kuvar) Zdenjek Pohlreih, koji ima i svoju emisiju na nacionalnoj televiziji.

10.00 Do Praškog dvorca (Hradčani), zvanično najvećeg u Evropi, može se stići pešice od mosta, metroom (najbliža stanica je Malostranska) ili tramvajem broj 22. Kompleks dvorca prostire se na 77.000 kvadratnih metara i u njemu se nalaze prva gotska katedrala u centralnoj Evropi, muzej, vrtovi, ali i zvanična rezidencija predsednika u kojoj prima goste. Spektakularna je i smena garde, kao u Londonu.

Dvorac je star čitav milenijum i pod zaštitom je Uneska. Još jedna atrakcija je Zlatna ulica u kojoj se nalaze prelepe šarene male kuće, za koje se plaća ulaz. Pogled s brda na grad je fantastičan, što je još jedan razlog da posetite ovaj zamak.

13.00 Kafu treba popiti i u art deko kafeu “Slavija” koji je od 1930. godine stecište poznatih pisaca, intelektualaca, slikara...

14.00 Stari, Venceslavov trg ključna je lokacija u gradu, i mnogi odatle polaze u razgledanje. To je mesto susreta još od 12. veka i na njemu se uvek nešto dešava. Tu su i lepe radnje, a svaka zgrada ima svoju priču.

15.00 Legendarni astronomski sat na Gradskoj kući verovatno je najslikaniji na svetu. Ovo gotsko remek-delo napravljeno je 1410. godine i pokazuje uporedo vreme i datume po bohemijskom i vavilonskom načinu računanja vremena.

16.00 Obavezno odvojite vreme za šetnju ulicama i za razgledanje, jer je arhitektura fantastična. Takođe, cene su povoljne i treba šopingovati.

20.00 Prag je poznat po noćnom životu, ali većina turista dan završi na brodu krstareći Vltavom uz “tanku” večeru. To je šteta, jer su cene u restoranima povoljne, a jedan od najboljih je “Vejvoda”, koji već 100 godina služi ukusne kolenice.

foto: flickr.com/swampa

foto: flickr.com/romanboed

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.