Izvor: Tanjug

Na području Vlasine i babušničke opštine, tačnije po grebenskim masivima Gramade, Rudine i Crnog vrha održana je jedinstvena zimska avanturistička trka "Lužnički megdan" na kojoj se pet timova iz Srbije i Crne Gore takmičilo ko će, u gotovo nemogućim uslovima mećave, magle i hladnoće, na turno-skijama prvi savladati rutu od 45 kilometara po planinskim bespućima ovog dela Srbije.

Ovu trku organizuju Savez ekstremnih sportova iz Beograda i Turistička organizacija Babušnice. Kako je Tanjugu izjavio Marko Nikolić, iz Saveza ekstremnih sportova, trka je održana u krajnje surovim uslovima.

"Trka je krenula sa Vlasine. Startovalo je pet timova sačinjenih od orijentiraca, alpinista, maratonaca, skijaša, planinara, speleologa, a bilo je i pripadnika specijalnih jedinica i Gorske službe spasavanja. Timovi su jako teško napredovali zbog nemogućih uslova u kojima se trka odvijala.Timovi su se ka cilju kretali kroz izuzetno težak teren, u gotovo nemogućim uslovima pa je bilo i onih koji su se nakratko gubili, odnosno zbog izuzetno slabe vidljivosti i mećave nisu uspevali da se orijentišu pa su noćili na planini i čekali da nevreme prođe", kaže Nikolić.

On dodaje da su pobednici ovogodišnjeg Lužničkog megdana Nenad Mitrović, Željko Dulić i Slobodan Vulić. Po rečima direktora Turističke organizacije Babušnice, takmičari su pokazali neverovatnu upornost i istrajnost, kao i fizičku kondiciju, ali i psihičku stabilnost, preko potrebnu za ovako surove uslove.

"Ovogodišnji Lužnički megdan je uspešno održan uprkos činjenici da je start bio na području gde je bila vanredna situacija zbog mećave. U jednom momentu, grupa takmičara se našla usred nemoguće mećave pa su noćili na planini i sačekali da prođe nevreme, kako bi sišli u civilizaciju", kaže Stamenković za Tanjug.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.