Izvor: novosti.rs, A.Krsmanoviæ

Najveća svetska parada sambe i ove godine će okupiti stotine hiljada ljudi. Ulice brazilske metropole biraće kralja, kraljicu i dizajnera. Kraljica se bira prema lepoti i ukusu za oblačenje.

Nanjspektakularniji karneval na svetu ove godine počinje u petak, 13. februara, kada će gradonačelnik Rija krunisati kralja Moma i predati mu ključeve grada. Tog trenutka biće ispaljene konfete, a duž Sambadroma počeće da odjekuje veseli ritam.

Narednih pet dana, do 17. februara, Rijom će prodefilovati najlepše žene Južne Amerike i najbolje samba škole i biće organizovane fantastične žurke. Vrhunac karnevala je smotra najboljih škola ovog zanosnog plesa - “Samba parada”, koja je apsolutno jedinstven događaj u svetu. Jer na jednom mestu mogu se videti vrhunski plesači, najbleštaviji kostimi, najbučnija muzika, najveća gužva i - najsposobniji lopovi.

“Samba parada” je revijalno takmičenje plesnih škola, a sudije su posetioci koji ocenjuju plesače na Sambadromu koji se specijalno gradi za ovu priliku. Događaj se direktno prenosi u nekoliko zemalja sveta, ali gledanje nije ni izbliza tako zanimljivo kao guranje s Brazilcima i Kariokama.

Sama parada nije ulično đuskanje tokom kojeg se svako šeta kako stigne. Naprotiv, ovo je izuzetno pažljivo orkestriran događaj u kojem se tačno zna ko šta radi. Svaki učesnik parade ima posebnu ulogu i kostim i ne sme da napusti svoj prostor. Samba škole biraju temu s kojom će nastupiti, a to mogu da budu istorijska epoha, poznata ličnost, prirodni fenomen ili deo brazilske istorije.

Sambadrom je podeljen u 12 sektora i postoji pravilo da treba izbegavati mesta u 10, 11. i 12, dok su najbolji 6, 7. i 8. sektor. Hotelski smeštaj za karneval rezerviše se najmanje četiri meseca ranije, kao i karte za Sambadrom. Što je održavanje karnevala bliže, noćenje je sve skuplje. Aranžmani za ovu godinu su rasprodati, a prva prilika da se organizovano ode u Rio pruža se 3. maja. “Olimpik travel” organizuje putovanje u Rio sa odmorom u Busiosu od 13 dana koje košta 2.190 evra. Za 5. mart “Kon Tiki” je zakazao polazak “Velike južnoameričke ture” koja košta 4.290 evra i traje 22 dana.

Samba, međutim, može da se nauči tokom čitave godine. Čim se završi karneval, u samba školama počinje vežbanje za sledeći. Redovno se organizuju samba večeri tokom kojih se zainteresovani pripremaju za karneval. Ove večeri su otvorene za sve i veoma su popularne jer na njih dolaze ljudi svih uzrasta. Tri najpoznatije škole su: “Mankeira”, “Unidos da Tižuka” i “Salgeiro”, a smeštene se u južnom delu grada, dokle turisti mogu da stignu tramvajem. Sve samba škole nalaze se u siromašnim četvrtima, ali oko njih ima dosta policije.

Našim turistima je bliže da odu na karneval u Vijaređo koji se ove godine održava od 1. do 28. februara. Karneval je poznat po ogromnim papirnim maskama poznatih ličnosti koje paradiraju kroz ovaj grad u Toskani. Muzej karnevala može da se poseti tokom čitave godine, a “Viva travel” organizuje putovanje autobusom u Firencu 13. februara koje košta 129 evra. Aranžman za karneval u Veneciji staje 99 evra, a polazak je 12. februara.

foto: flickr.com/Leandro’s World Tour

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.