Izvor: B92

U noći između 31. decembra i 1. januara 2015. bečki centar grada pretvoriće se 25. put za redom u najposećeniju binu sa brojnim gostima iz zemlje i inostranstva.

I ove godine grad organizuje čuvenu bečku „Novogodišnju stazu“ koja već godinama privlači stotine hiljada posetilaca glavnog grada Austrije.

Već od 14:00 sati poslednjeg dana ove godine na dvanaest bina goste očekuje zanimljiv zabavni program uz neizbežni punč i gastronomske specijalitete.

„Bečka ‚Novogodišnja staza‘ ubraja se među najveće novogodišnje programe u Evropi koji dovodi ne samo stotine hiljada Bečlija i posetilaca iz Austrije i inostranstva već predstavlja i značajan faktor imidža i ekonomskog razvoja grada“, kaže član gradske vlade zadužen za organizaciju, Kristijan Oksonič.

Foto1: Graðani igraju valcer © Christian Jobst

Predstojeće novogodišnje slavlje u Beču obeležiće tri jubileja: 25 godina slavi bečka „Novogodišnja staza“, 150 godina postojanja slavi čuveni bečki bulevar prstenastog oblika „Ringštrase“(Ringstraße) i 200 godina Bečkog valcera.

Od 14:00 sati najmlađi će moći da se zabave uz bogat dečiji program, dosta muzike i koncerata. Di-džejevi su spremili pop, rok, soul, bluz, fank, disko, džez kao i klasičnu muziku.

Spektakularni vatromet spreman je duž ulice Ringštrase i ispred gradske kuće. Omiljena tradicija u okviru „Novogodišnje staze“ je i igranje valcera uz čuveni poziv na ples „Ales valcer“ (Alles Walzer). Besplatne kurseve valcera za sve zainteresovane organizuju poznate bečke plesne škole od 14:00 sati na trgu Graben. U zabavnom parku Prater organizovan je takođe muzički program i vatromet u ponoć.

Foto3: Novogodišnji bal u palati Hofburg © www.fayer.at

Apsolutni hit u novogodišnjoj noći je direktan prenos predstave „Slepi miš” Johana Štrausa iz Bečke državne opere koji se prikazuje na trgu Herbert fon Karajan pored zgrade Opere.

Bečka „Kuća muzike“ dozvoliće svim posetiocima 31. decembra od 14:00 do 22:00 sata besplatan ulaz.

U Beču će u novogodišnjoj noći biti za svakog po nešto: vožnja brodom na Dunavu, novogodišnji bal u palati Hofburg, gala-veče u bečkoj gradskoj kući, proslave u luksuznim hotelima, doček u vozu Majestic Imperator“ – Palata na šinama i još mnogo toga.

Foto4: Novogodišnji concert Beèke filharmonije © Terry Linke/ Beèka filharmonija

Nakon burne novogodišnje noći na trgu isped gradske kuće već tradicionalno se organizuje doručak protiv mamurluka uz direktan prenos čuvenog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije.

Već 75. put se u Beču održava Novogodišnji koncert kojim će dirigovati Zubin Mehta. Koncert koji počinje 1. januara 2015. godine tačno u 11:15 uživo će se prenositi u 90 zemalja a pratiće ga 50 miliona gledalaca širom sveta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.