Izvor: Tanjug

U Gračanici će danas biti odžan Sajam vina, koji organizuje Edukativni centar - Akademija vinskog turizma.

Foto: derekGavey / Flickr.com

Svečano otvaranje Sajma je predviđeno za 15 časova u Etno kući, uz kulturno - umetnički program ansambla "Venac". Sajam vina, kako je najavljeno, svečano će otvoriti zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Na svečanosti povodom otvaranja sajma biće i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko đurić, a očekuje se dolazak i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Pored edukativnog dela, koji će nesumnjivo biti od velike koristi za sve proizvođače vina na Kosovu i Metohiji, ovaj festival će se iskoristiti za zaštitu geografskog porekla hočanskog vina, za povezivanje vinara iz tog kraja i njihovu saradnju sa ostalim privrednim granama kroz stvaranje klastera sa kulturno-turističkim radnicima.

Sajam vina u Gračanici je idealna mogućnost za promociju vinske tradicije i kulturnog nasleđa Kosova i Metohije, što za krajnji cilj ima unapređenje vinogradarstva u Pokrajini, međusobno povezivanje proizvođača vina kao i pružanje mogućnosti za razmenu iskustava vezanih za poboljšanje procesa proizvodnje vina, kao i plasmana proizvoda na realnim tržišnim osnovama, smatraju organizatori.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.