Izvor: B92

Ostrvo Kapri je mondensko letovalište koje već decenijama važi za jednu od najposećenijih turističkih destinacija na mediteranskom delu italijanske rivijere.

Foto: Doga Ozyurekli/Flickr.com

Smešteno je na južnoj strani Napuljskog zaliva kraj Sorentinskog poluostrva, sa istoimenim gradom Anakapri i sa 7.278 stanovnika.

Karakteriše ga neobičan reljef koji je nastao pucanjem priobalnog dela Sorentinskog poluostrva, a zatim i njegovim potonućem u more.

Sve ovo u kombinaciji sa bogatom istorijom, luksuznim vilama i blagostanjem na ulicama učinilo je da ostrvo Kapri postane omiljena kosmopolitska destinacija. Na njegovoj obali, na vrhu njegovih stena, u neverovatnoj prirodi često su sedeli evropski umetnici, književnici koji su u tišini, uz šum mora i cvrkut ptica, stvarali svoja dela.

U drugoj polovini 19. veka postao je popularno odredište evropskih umetnika, književnika i drugih slavnih ličnosti. Istaknuti umetnici Džon Singer Sardžent i Frank Hajd bili su na ostrvu krajem 1870-ih. Na ostrvu su vile imali i Maksim Gorki, Norman Daglas, Fridrih Alfred Krup, Kurcio Malaparte, Aksel Munte, Emil fon Bering i Kristijan Vilhelm Alers.

Foto: pixabay.com

Iako relativno mali, dugačak šest a širok tri kilometra, Kapri predstavlja pravi mamac za turiste iz čitavog sveta, a tokom 50-ih postao je popularno odredište svetskog džet-seta. Centralni trg Kaprija zadržao je umerenu seosku arhitekturu, ali je načičkan skupim buticima i restoranima. U lokalnoj arhitekturi mogu se videti uticaji Rimljana, Vikinga i Arapa.

Do ostrva se dolazi isključivo brodom. Kada se priđe do samog ostrva, pogled je zaista zadivljujući, a takvim ga čine misteriozne pećine kao i zapanjujući vrhovi. Najlepši doživljaj na ostrvu svakako je poseta Plavoj pećini (Blue Grotto) u kojoj se svetlo reflektuje od morske vode i obasjava svod.

Za vreme leta ima mnogo turista, najčešće jednodnevnih izletnika iz Napulja i Sorenta. Ko jednom poseti Kapri, ne mora više nikada da se vrati jer će ga sigurno pamtiti ceo život, po lepoti, ali i "najjačim" cenama u čitavoj Italiji.

Hrana

Na Kapriju, kao i u celoj Italiji, dobro se jede. Malo skuplji restorani nalaze se oko trga Pjaceta, dok nešto jeftiniju hranu nude restorani van trga i u Anakapriju. Kuhinja je slična mediteranskoj, podrazumeva dosta maslinovog ulja, paradajza, bosiljka, sardina, komorača i plodova mora. Oni koji konzumiraju alkohol, pored vina, verovatno će želeti da probaju liker od limuna "limončelo" po kojem je Kapri takođe poznat.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.