Izvor: Tanjug

Autor: {"id":265183,"id_news":916712,"name":"","surname":"Tanjug"}

Svi ljubitelji tradicionalne turske kuhinje moći će narednih nedelju dana da uživaju u hrani i poslasticama tog podneblja pošto u Beograd dolaze šefovi kuhinje hotela Grand Hajat iz Istanbula Turan Akaja i Vejsel Adijaman.

Oni će, zajedno sa kulinarskim timom beogradskog Hajata, do nedelje 2. novembra u hotelu Hajat pripremati tradicionalne turske specijalitete, pikantne umake i jedinstvene kombinacije potpuno svežeg povrća, egzotičnog voća, začinskog bilja, mesa, ribe i morskih plodova.

Predstavnicima medija, koji će večeras prvi imati priliku da probaju specijalitete iz Turske, pridružiće se i selektor nacionalnog vaterpolo tima Dejan Savić.

Turska se kuhinja temelji na raznovrsnim prvoklasnim i svežim namirnicama, a njena tajna leži u harmoničnom kombinovanju različitih sastojaka i rafiniranom korišćenju raznolikih začina.

U turskim tanjirima se susreću istok i zapad, pa se prepoznaju kulinarski uticaji različitih istorijskih razdoblja, podneblja i kultura: vizantijske, osmanske, balkanske, mediteranske, persijske, islamsko-arapske, indijske…

U Turskoj se svakodnevno jede u društvu rođaka, komšija, prijatelja i poznanika, a postoje tri glavna obroka, doručak, ručak i večera.

Za doručak je uobičajen hleb, voćni namazi, med, sir, masline, sveže povrće, paprika, krastavci i paradajz i suhomesnati proizvodi, kao što je sudžuk. Tu su i jaja spremljena na različite načine, kuvana, pečena sama ili s povrćem, odnosno sirom.

Ujutro se pije čaj, kafa, zaslađeno mleko, voćni sirupi, posebno od grožđa.

Ručak se jede kod kuće ili u društvu, u restoranima, najčešće u zalogajnicama (lokanta) u kojima se nudi nekoliko dnevnih jelovnika s malim toplim jelima, među kojima su najčešće supe, meso i povrće sa roštilja, deserti i voće. I kod kuće se za ručak spremaju mala jela koja ne zahtevaju dužu pripremu.

Večera se sastoji od nekoliko vrsta predjela, supe, glavnog jela, priloga, salate i deserta. Večera se i običnim danom jede u društvu koje se okuplja i bez posebnog poziva, a kako se servira i više od desetak različitih jela, može trajati satima.

Započinje aperitivom, a za predjelo se serviraju razna mala jela, najčešće od mesa, ribe, plodova mora, povrća i sira.

Omiljeni turski napitak kafa tradicionalno se sprema u džezvi, tako da se u njoj na laganoj vatri istovremeno zagrevaju voda, kafa i šećer. Kada napitak postane penast sipa se u male šoljice i servira.

Turci i dalje vole i kafu i gledanje u šolju, ali je nakon što su izgubili Jemen, nacionalni napitak postao čaj, koji se je vrlo gust, pa ga svako sam prema svom ukusu razređuje vrućom vodom iz samovara.

Foto: Image courtesy of Apolonia at FreeDigitalPhotos.net

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.